Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís reclama que el comerç de la Seu i el Pirineu pugui obrir el cap de setmana

Compromís reclama que el comerç de la Seu i el Pirineu pugui obrir el cap de setmana

Amb la recuperació de la mobilitat amb Andorra, el grup municipal creu que els negocis urgellencs pateixen un "greuge comparatiu". Els ens locals de l'Alt Urgell i de la resta de comarques de muntanya ja han demanat anteriorment aquesta mesura per a les àrees menys poblades

Carrer Major de la Seu d'Urgell
Carrer Major de la Seu d'Urgell
09/02/2021 17:05

Compromís X La Seu ha demanat aquest dimarts que els comerços de la ciutat i del Pirineu puguin obrir els caps de setmana, al marge de quina sigui la seva activitat. El grup municipal s'ha sumat a la petició feta pel gruix dels ens locals del Pirineu, incloent-hi l'Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, que aquest mes passat ja van consensuar un manifest en què reclamaven aquesta mesura juntament amb d'altres com garantir la mobilitat comarcal i transfronterera. El Govern, a través del pla Procicat -coordinat pels departaments de Salut i d'Interior- sí que ha incorporat aquestes dues peticions des d'aquest dilluns, però manté el tancament de comerços considerats no essencials els dissabtes i diumenges.

En un comunicat, Compromís ha expressat que "els comerços de la Seu i de les comarques del Pirineu segueixen amb importants restriccions" i considera que no s'hi té en compte "la baixa densitat de població repartida en un territori immens, el 20% del territori català", on només hi viuen uns 70.000 habitants. Hi afegeixen que "no és igual la Seu que l’Hospitalet, ni la Pobla de Segur que Cornellà, ni Bellver de Cerdanya que Badalona", i opinen que des de l’inici de les actuals restriccions al mes de novembre, "cal tractar diferent els territoris en funció de la seva densitat poblacional", perquè entenen que l'Alt Pirineu i Aran és "una organització administrativa pròpia", configurada com a regió sanitària, i veuen necessari "que els confinaments es facin de forma diferenciada en el món rural i especialment al Pirineu".

En aquest sentit, el text demana que l'àmbit del confinament s'ampliï a la regió pirinenca, i que no sigui ni municipal ni comarcal, com també "que el tracte als comerços no essencials sigui igual que la resta de primera necessitat". Addueixen que "en un poble de 3.000 habitants és igual comprar una sabata el divendres que el dissabte, perquè la mobilitat serà la mateixa". En la mateixa línia, proposen que els establiments de més de 400 m2 no dedicats a l'alimentació puguin obrir "tots els dies de la setmana", perquè entenen que "en zones tan poc poblades no té cap sentit mantenir tancats establiments que reben una dotzena de visites al dia i, per la seva superfície, encara els fan més segurs davant la pandèmia que la resta".

Pel que fa a la relació amb Andorra, Compromís creu que la Generalitat ha de tractar el principal "com a país amic, de llarga relació històrica i econòmica amb la Seu, l’Alt Urgell i les altres comarques del Pirineu", i que això passa per "no deixar més la frontera tancada i equiparar la mobilitat a la resta de la regió pirinenca". Finalment, matisen que estan d'acord que, quan calgui per situacions d'emergència, s'afini els confinaments a àrees més petites, com poden ser determinats nuclis, municipis o comarques, però que no es facin aquests tancaments de manera "general". Carlota Valls, regidora de CxSeu i portaveu de Compromís al Consell Comarcal, creu que "el confinament i les restriccions de mobilitat són necessaris per frenar la pandèmia", però que "si no es tenen en compte factors com la densitat de població, es donen situacions que no tenen ni cap ni peus", perquè el Pirineu té poca població en "un territori immens i envoltat de natura" i s'hi pot trobar "el mateix nombre de persones vivint en tres carrers de Barcelona, en espais molt reduïts i urbans”. Valls conclou que els comerços de la Seu i l'Alt Urgell "han estat triplement castigats: primer amb els confinaments, després amb les prohibicions d’obertura i ara veient com els seus clients poden agafar el cotxe i anar a comprar a Andorra, cosa que sembla una presa de pèl".

Reclamació del món local pirinenc

Dijous passat, quan el Procicat va anunciar les modificacions en les actuals restriccions, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, ja va valorar els canvis amb "satisfacció moderada" perquè, tot i que s'ha respost finalment a la petició de mobilitat comarcal i transfronterera, encara no s'hi ha inclòs la de poder obrir tots els comerços els caps de setmana. Lladós entén que cal seguir restringint la interacció social per frenar l'expansió de la COVID-19, i que "no es pot donar una sensació d'obertura generalitzada", però denunciava que "no té sentit que també estiguin tancades els dissabtes i diumenges petites botigues de roba, sabateries o artesans, amb establiments de dimensions reduïdes". La també alcaldessa de Ribera d'Urgellet hi va afegir que "és una d'aquelles reclamacions en què cal seguir insistint", tal com ja es fa des que va entrar en vigor, perquè a tot el Pirineu "no s'entén gaire", atès que és ben difícil que en aquestes botigues hi hagi aglomeracions, encara més ara mateix que no hi poden arribar visitants d'altres comarques.

L'Ajuntament de la Seu també s'ha sumat a aquesta petició mitjançant el manifest que van signar el 14 de gener més d'una seixantena d'ens locals, que tenia com a eix principal la petició de mesures adaptades al Pirineu. A banda d'ajuntaments, EMD i consells de totes les comarques de l'Alt Pirineu, també s'hi han sumat institucions de l'Aran, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès.

Mostrar formulari de contacte