Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís torna a demanar al ple que no es facin servir bufadors per a la neteja viària

Compromís torna a demanar al ple que no es facin servir bufadors per a la neteja viària

El grup municipal presenta un informe en què justifica que poden suposar un risc per a la salut de les persones i l'ecosistema. L'equip de govern (Junts X la Seu i ERC) defensa que és un sistema segur però afirma que estudiarà el dossier
Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
16/07/2020 14:35

Compromís ha presentat una interpel·lació en el ple de la Seu d'aquest dilluns sobre la necessitat de revisar el sistema de neteja viària de la ciutat. El grup municipal demana una comissió de treball per estudiar la retirada dels bufadors que s'utilitzen a la via pública i substituir-lo per d'altres opcions. En aquest sentit, el partit urgellenc justifica la petició amb un informe que recull estudis mèdics i científics que alertarien del risc que aquesta eina pot causar en la salut de les persones i en l'equilibri de l'ecosistema.

El regidor Àngel Rúbio lamenta que la utilització dels bufadors ja ha estat plantejada altres vegades al ple municipal i en diverses reunions de treball "sense resultat". En aquest sentit, Rúbio reitera el convenciment que "aquestes màquines fan que els ciutadans respirin substàncies nocives per a la salut, com virus, bacteris, fongs o pol·len". I afegeix: "És incomprensible que l’equip de govern no les hagi retirat ni tan sols durant aquesta pandèmia, com han fet moltes ciutats arreu del món”. El principal grup de l'oposició assenyala que és "necessari" buscar alternatives immediates, com la cuba d'aigua o l'escombra, i planificar per després de la crisi de la COVID-19 un canvi en la neteja viària "en base a criteris de salut i no econòmics".

Pel que fa a la petició de Compromís, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, va recordar en el ple que la supressió dels bufadors "no és un tema nou" i va voler deixar constància que hi ha estudis que garanteixen que es tracta d'un sistema que no és perjudicial per a la ciutadania. Tanmateix, es va mostrar a favor d'estudiar el dossier elaborat per Compromís per determinar si hi ha evidències per eliminar-ne l'ús.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Joan Gurrera, va constatar que la contaminació de partícules a l'aire de la Seu és molt baixa, indicant que aquest sistema no té un impacte greu en el medi ambient. Així mateix, Gurrera va al·legar que la compra de màquines aspiradores, tal com s'aconsella, "suposaria incrementar el pressupost i el personal, fet no és viable ara per ara". L'equip de govern també va puntualitzar que els bufadors es fan servir en llocs determinats i no de forma indiscriminada, i que "fins i tot hi ha ajuntaments que els estan incorporant".

Finalment, Gurrera va assenyalar que escombrar o la neteja amb aigua tampoc són solucions que no contaminin. En relació amb la COVID-19, va voler deixar clar que "en els protocols establerts per evitar la propagació del coronavirus, cap de les múltiples ordres no fa referència als bufadors", tranquil·litzant la població.