Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís X La Seu insta l'Ajuntament a "revertir" l'ocupació d'habitatges

Compromís X La Seu insta l'Ajuntament a "revertir" l'ocupació d'habitatges

El grup municipal apunta que des del 2019 han denunciat el perill de la situació actual, després que hi ha hagut un incendi en una casa del carrer del Portal d'Andorra. L'equip de govern recorda que la solució depèn del jutjat i del propietari, el qual no ha presentat denúncia, i que el consistori ja busca alternatives per a la gent més vulnerable
Extinció d'un incendi a una casa ocupada del carrer Portal d'Andorra, a la Seu
08/01/2021 10:55

Compromís X La Seu ha instat l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell a "actuar de manera immediata" per "revertir" la situació dels habitatges ocupats a l'entorn de la plaça d'Europa i establir mesures per impedir que hi hagi més ocupacions. L'exigència arriba després que aquest dilluns passat es va produir un incendi en una de les cases adossades que actualment estan ocupades al carrer del portal d'Andorra, al costat del bloc de pisos. El foc va provocar danys materials a l'immoble i la família que hi residia il·legalment va haver de ser atesa al Sant Hospital per inhalació de fum. Al cap d'unes hores van rebre l'alta.

Compromís considera que aquesta situació "és el resultat de la desídia de l’actual equip de govern de Junts i ERC" i creuen que "no han fet res per resoldre el problema de l’ocupació dels habitatges de la plaça Europa i al Portal d’Andorra", tenint en compte que "es va començar amb l’ocupació de 2 o 3  habitatges i avui ja n'hi ha més de 40 d’ocupats". Sobre aquesta evolució, el primer grup de l'oposició ha recordat que el setembre de 2019 ja van fer una primera interpel·lació al ple municipal "per denunciar aquesta ocupació i advertir sobre dels possibles problemes de convivència i seguretat que això podria comportar". Aquell mateix mes també ho van denunciar públicament. A més de l'equip de govern, el grup socialista també qüestiona l'actitud que hi ha tingut l’entitat bancària que és propietària de l’edifici "per resoldre un problema que ara s’ha fet gran i anirà a més si no s’actua".

En aquest sentit, Compromís X La Seu atribueix també aquesta situació a la política d'habitatge dels darrers 16 anys a la Seu, que qualifica de "passiva, erràtica, i gairebé inexistent", perquè "no s’ha construït ni un sol habitatge protegit, ni per a joves ni per a famílies amb pocs recursos", cosa que contraposen a que, segons afirmen, "en els 24 anys de governs de Progrés se’n van construir una mitja de 10 cada any". Al comunicat hi afegeixen que "l'única promoció que es va fer durant l’etapa liderada per Convergència és el bloc de l’Horta del Valira, que va acabar en mans de Caixabank i només va servir per especular i aconseguir que l’ajuntament s’enriquís amb prop de 2 milions d’euros, diners que tampoc es van fer servir per afavorir polítiques d’habitatge, sinó per tapar forats" del que titllen de "gestió negligent".

El text també esmenta que des de fa 7 anys Compromís "ve insistint en el fet d’arribar a acords amb l’entitat bancària propietària dels blocs de la plaça Europa, per poder utilitzar els habitatges per a lloguer social a preus assequibles". I lamenten que la resposta de l'equip de govern "va ser encarregar un informe de més de 15.000 euros que va servir per engreixar el calaix de projectes que es paguen i, finalment, no serveixen per a res sinó per malbaratar els diners de totes i tots". Finalment, el grup municipal diu que espera que el nou pressupost d'enguany, consensuat entre tots els grups, serveixi per "iniciar una política municipal a favor de l'habitatge de lloguer social, després que s'hi ha incorporat la proposta de Compromís de crear una partida destinada a la compra de l’edifici inacabat de 13 habitatges al número 9 de l'avinguda del Valira.

Resposta de l'equip de govern

Amb relació a aquest comunicat, en nom de l'equip de govern, Jordi Fàbrega ha afirmat que "Compromís fa demagògia, perquè demana coses que sap que són impossibles", i considera que la situació és "més complexa" de com la presenta l'oposició.

L'alcalde de la Seu subratlla que el possible desallotjament dels pisos ocupats no depèn dels ajuntaments, sinó principalment del jutjat competent, i també dels propietaris, que en el cas de la plaça d'Europa és una entitat bancària, la qual no ha presentat denúncia al respecte. Fàbrega recorda que "si no hi ha una denúncia (de la propietat), no es pot treure aquesta gent"; bàsicament, perquè les lleis vigents -d'àmbit estatal- també donen drets als ocupes, tot emparant-se en el dret a l'habitatge. I conclou que "l'Ajuntament no pot fer el que han suggerit alguna vegada alguns regidors de Compromís, d'entrar allà com sheriffs i fer-los fora a cop de pistola", entre d'altres coses perquè la llei actual no els ho permet.

D'altra banda, des de Junts i ERC han remarcat que el sí que ha fet l'Ajuntament, dins de les seves competències, és buscar habitatge per reubicar les persones més vulnerables, tot matisant que entre els actuals ocupes "hi ha gent vulnerable, però també n'hi ha que no ho són". De moment ja s'ha traslladat dues famílies i s'ha ofert pisos a dues famílies més. Pel que fa al nucli familiar que s'allotjava a la casa incendiada, de moment se'ls ha allotjat en un hotel i la setmana vinent se'ls buscarà un nou pis, mitjançant les gestions que el consistori fa amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. També s'ha detallat que no és cert que els implicats en el foc fossin hospitalitzats, perquè el mateix dia de l'incident van rebre l'alta i van ser reallotjats. Fàbrega assegura que l'Ajuntament es mobilitza des de fa temps "per aconseguir el màxim possible de pisos", amb especial atenció a famílies vulnerables amb fills a càrrec, si bé recorda que "no és fàcil aconseguir pisos a la Seu

Per tot plegat, l'equip de govern reitera que l'ocupació "és un tema complex" i que, en tot cas, és el poder judicial qui ha d'aclarir si fa prevaldre el dret a l'habitatge o el dret de la propietat, i lamenten que "en aquest cas no hi ha una ferma voluntat del propietari (l'entitat bancària) per asseure's a negociar amb l'Ajuntament".

La investigació de l'incendi, encara oberta

D'altra banda, pel que fa a l'incendi de dilluns passat, Jordi Fàbrega ha informat que la investigació encara està en marxa i que, pel que els han explicat els Bombers i els Mossos d'Esquadra, de moment no està clar si el fet que es punxés el subministrament elèctric va ser l'origen del foc, que es va iniciar en un sofà. Per això, Fàbrega creu que "és aventurat, i fins i tot arriscat", afirmar categòricament que el sinistre el va causar una presa il·legal de llum, i que cal esperar a que finalitzi la recerca policial.