Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís X La Seu vol que es posi en marxa el cicle formatiu IFE per a joves amb discapacitat

Compromís X La Seu vol que es posi en marxa el cicle formatiu IFE per a joves amb discapacitat

El grup municipal presentarà un moció al ple perquè es tirin endavant els tràmits per garantir aquesta oferta formativa a la ciutat
Institut Joan Brudieu
28/02/2020 19:45

Compromís X La Seu presentarà al ple de l'Ajuntament urgellenc, que tindrà lloc dilluns vinent, una moció per instar l'equip de govern a iniciar els tràmits administratius necessaris per posar en marxa un cicle formatiu IFE (Itinerari Formatiu Específic) a la ciutat, "tal com proposa el departament d'Educació des de l'any passat".

El principal grup de l'oposició demana que el consistori tiri endavant les gestions que calgui perquè no es torni a perdre l'oportunitat de comptar amb aquests estudis al Pirineu, "que donen resposta a una gran necessitat que hi havia en l’àmbit de la formació de nois i noies amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada que, per manca d’opcions després de l'ESO, es veuen abocats a quedar-se a casa a la força, sense cap oportunitat d'estudiar, una situació que repercuteix greument en la seva inserció social i laboral".

Compromís explica que ja s'ha publicat a la web del departament d'Educació que s'atorga un cicle IFE a l'Alt Urgell, concretament a l'Institut Joan Brudieu, com va passar l'any passat i es va desestimar. "L'equip directiu d'aquest centre insisteix que no hi ha espai per ubicar-lo, causa per la qual ja es va perdre la formació per al curs 2019-2020", especifica el grup municipal. I afegeix: "Existeixen altres propostes damunt de la taula, però un cop més no hi ha cap compromís al respecte i el període de preinscripcions s'apropa".

Compromís afirma que comparteix "la decepció i la indignació de les famílies per la situació" i subratlla que aposta de forma inequívoca "per la igualtat d’oportunitats i de drets de tots els infants i joves". També denuncia que els drets d’aquests nois i noies "s’estan negant al nostre territori de forma reiterada".

Carlota Valls, regidora i consellera de Compromís, manifesta que "ha arribat el moment de fer política de veritat; el moment de fer prevaler els interessos d'un col·lectiu molt vulnerable per damunt d'altres variables; el moment que l'equip de govern es comprometi a treballar amb tots els agents implicats per garantir que el cicle IFE arribi per fi a la ciutat". Per Valls, "tornar a perdre l'IFE un curs més seria faltar de forma reiterada a un del drets més fonamentals dels infants i dels joves, que és el dret a l'educació, i seria inadmissible i un cop massa dur per aquests joves i les seves famílies".

Pla pilot experimental

L’Acord de Govern 120/2016, de 30 d’agost, va aprovar la creació a Catalunya d'un Pla pilot experimental d’itineraris formatius específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials associades a discapacitat intel·lectual lleu o moderada. La iniciativa va ser rebuda amb una gran satisfacció per part de les famílies amb fills amb aquestes característiques i per part d’una comunitat educativa sensible al valor de l’atenció a la diversitat i als drets de les persones amb diversitat funcional.

Les famílies del Pirineu han estat esperant des de llavors que s’atorguessin els estudis al territori. Finalment, el mes de maig del 2019, el Departament d’Ensenyament va decidir que l’IFE arribaria a la Seu el curs 2019-2020, concretament a l’Institut Joan Brudieu. "Malauradament en ple període de preinscripció, l'opció de cursar aquests estudis va desaparèixer sobtadament i sense cap explicació de la pàgina web del Departament d’Ensenyament", lamenta Compromís.

La informació que va transcendir és que l’institut Joan Brudieu no va acceptar la proposta per falta d’espai i que La Salle La Seu no va poder optar-hi en no ser un centre públic. Així mateix, els instituts La Valira i d'Oliana no complien els requisits, situació davant la qual "l’ajuntament no va proposar cap espai alternatiu".  Carlota Valls lamenta que els diners pressupostats llavors "es van destinar a una altra comarca de Catalunya, ja que des de la nostra no va haver una resposta positiva".

Una representació de les famílies va reunir-se amb el delegat dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Carles Vega, i l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu, per obtenir un compromís per part del departament d’Ensenyament d’implantar aquests estudis el pròxim curs. "D’aquesta reunió no es va poder treure cap compromís, només algun reconeixement d’errors comesos i declaracions de bones intencions, del tot insuficients", conclou Compromís.