Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís X Peramola qüestiona les aprovacions per decret d'alcaldia

Compromís X Peramola qüestiona les aprovacions per decret d'alcaldia

Toni Mas rebutja els acords del darrer ple municipal pel que fa a aspectes com l'ampliació d'una granja o expropiacions d'una ermita i d'un terreny. L'equip de govern recorda que aquestes adquisicions s'han fet d'acord amb els propietaris i que la instal·lació ramadera disposa de tots els permisos pertinents
Peramola
29/07/2021 12:50

Compromís X Peramola considera que l'equip de govern de l'Ajuntament peramolí "aboca" el municipi "a la contínua inseguretat jurídica a cops de decrets d’alcaldia, la majoria d’ells relacionats amb permisos d’obres”, i assegura que els darrers dos mesos se n'ha aprovat una trentena, "bona part d'ells urbanístics”. El regidor del grup socialista, Toni Mas, ha qüestionat les aprovacions del ple municipal d’aquest dimecres i, especialment, "el Decret 105/2021 per a l’ampliació d’una granja de porcs al municipi", perquè afirma que es van presentar moltes al·legacions i té diverses impugnacions i errades en el procés administratiu, però tot i això s’aprova”.

En un comunicat difós aquest dijous pel PSC, Mas ha manifestat que “aquesta concessió obligarà a fer un recurs de reposició i això portarà al contenciós administratiu", perquè, apunta, "hi ha veïns que rebutgen aquesta ampliació de la granja ja que està a tocar d’habitatges”. El portaveu opina “aquesta manera d’aprovar permisos d’obres és excessivament personalista" i que "l’urbanisme hauria de fer-se sota criteris objectius i tècnics".

Un altre punt que Toni Mas veu "conflictiu" és l’expedient d’expropiació forçosa a l’ermita de Santa Llúcia, a Tragó, "sense el consentiment explícit del propietari de la finca situada a la part posterior del monument", i creu que això "podria suposar un altre contenciós”, després que “una altra expropiació, al Castell de Peramola, ha comportat que un veí presentés un recurs de reforma que l’Ajuntament ha desestimat, donant-li la única opció del contenciós administratiu" davant una expropiació que l'oposició creu que "no s’ha fet bé”.

Al mateix ple, segons hi afegeixen des de Compromís X Peramola, "es va aprovar l’expropiació forçosa d’un terreny per a fer-hi zona d’aparcament". En aquest punt, creuen que “el problema és que a l’expedient no consta cap notificació a la propietat, però a més hi ha un error en el número de la finca en qüestió", motiu pel qual estudien presentar un altre recurs de reposició. 

Finalment, Toni Mas ha lamentat que l’Ajuntament hagi rebutjat una moció que havia presentat "per a la millora de les connexions, tallades en el seu dia per la construcció dels pantans de Rialp i Oliana, aprofitament dels usos dels mateixos embassaments o dotació de depurades d’aigua, ara encara inexistent a Peramola". Mas creu que això ajudaria a "la promoció econòmica" i la "repoblació del territori".

Resposta de l'equip de govern

Amb relació a la crítica de l'oposició als acords de plenari aprovats per l'equip de govern, l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, ha recordat que als ajuntaments "la competència de concedir llicències d'obres és de l'alcalde o, en aquest cas, de l'alcaldessa", i que, d'acord amb l'informe favorable previ corresponent, es fa "sempre" per "agilitzar les coses, tenint en compte que massa sovint l'administració és lenta, i així no cal esperar a ratificar-ho al proper ple".

Quant al contingut dels decrets, en primer lloc, Gemma Orrit ha negat que s'expropiï una ermita sinó que s'adquireix un petit jardí de 140 m2, al costat d'aquesta ermita, que anys enrere s'havia cedit als veïns però sense el document pertinent. A més a més, la mesura s'ha pres "de mutu acord amb el propietari". El mateix passa amb l'altre terreny expropiat, que és a l'entrada del municipi i en què també s'ha pactat amb la propietat, amb l'objectiu de disposar de seguir disposant de les places d'aparcament que hi ha en aquell indret, que el consistori considera necessàries.

Finalment, pel que fa a l'ampliació d'una granja de porcs, l'alcaldessa subratlla que aquesta proposta es va entrar a l'Ajuntament l'any 2019 i que ja s'han resolt les al·legacions, s'ha enviat a la Direcció General d'Urbanisme i al Departament d'Agricultura i s'han complert tots els requisits. Per això, Orrit recorda que "l'Ajuntament ha de donar-hi el vistiplau tant sí com no, perquè tots els permisos estan correctes", i entén que no hi ha res més a discutir al respecte.

Actualment la corporació municipal peramolina està formada per 6 regidors d'Units per Peramola-Acord Municipal (que va obtenir el 75% dels vots) i un regidor de Compromís.