Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís X Pirineu reclama millores en telecomunicacions a l'Alt Urgell

Compromís X Pirineu reclama millores en telecomunicacions a l'Alt Urgell

El grup indica que problemes tècnics han impedit celebrar per via telemàtica el ple del Consell Comarcal, la junta d'IAUSA i l'assemblea del CAPAU aquest mes de juny. Consideren necessari resoldre les mancances en el context actual
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
30/06/2020 16:25

El grup de Compromís X Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha instat les administracions a "treballar plegats per fer possible mesures concretes i urgents que permetin que la necessària connectivitat arribi als nostres pobles". La formació considera que la comarca encara pateix mancances pel que fa a l'accés a les noves tecnologies i ha posat com a exemple el fet que aquest mateix mes de juny, per problemes tècnics, no s'ha pogut celebrar de manera virtual el ple ordinari del Consell ni la Junta General de l'empresa pública IAUSA, que estavan programats pel passat dia 12 i que finalment es van ajornar i es van fer de manera presencial el dia 17. El mateix ha passat amb l'Assemblea General del Consorci d'Atenció a les Persones (CAPAU), que s'havia de dur a terme el dia 22.

Compromís considera que "aquest fet posa en evidència les greus mancances en telecomunicacions que pateix el territori". Després de dues hores amb diferents problemes tècnics, recorden, "el secretari va considerar que no s’oferien les garanties necessàries per poder donar la sessió com a vàlida i el president va anunciar que es posposava per celebrar-ho presencialment la següent setmana". Pel que fa a l'assemblea del CAPAU, la reunió no es va ajornar però el grup de Compromís va sol·licitar formalment la nul·litat de la reunió en considerar que no es garantia "la participació de dos membres cabdals". La petició va prosperar i finalment la reunió es va fer de manera presencial al cap de quatre dies.

La portaveu de Compromís x Pirineu, Carlota Valls, lamenta "que l’administració més important de la comarca no pugui desenvolupar una reunió telemàtica amb garanties". Valls recorda que darrerament, "i ara més després de la crisi sanitària", s'augura "noves oportunitats per les zones rurals que es podrien derivar d’un contrastat augment del teletreball i un interès de la població urbana per viure més a prop de la natura". Compromís veu aquesta perspectiva "amb optimisme", però consideren que "cal ser molt conscients de quin és el punt de partida, del llarg camí que hi ha per endavant".

El grup socialista hi afegeix que "ja fa temps que els serveis de telecomunicacions i internet són les principals reclamacions dels pirinencs a l’Agència de Consum, sent Telefónica l’empresa que encapçala el rànquing de reclamacions". I que "ajuntaments, empresaris i entitats fa molts anys que reclamen a les administracions el dret de les persones que viuen a la muntanya a poder disposar de cobertura mòbil i d’Internet amb un mínim de qualitat". En aquest context, consideren que "el temps de confinament ha deixat palès també les conseqüències d’una mala o inexistent cobertura, com ara la dificultat per continuar el curs escolar amb igualtat d’oportunitats, l’angoixa de les persones en situació de dependència i les dificultats per teletreballar".

Carlota Valls es pregunta si "realment creiem que es desplaçaran professionals a viure als nostres pobles si no els podem garantir un accés de qualitat a les telecomunicacions?". I conclou que "sense inversions en serveis bàsics al territori la despoblació, l’envelliment i l’empobriment seguiran augmentant".