Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comptabilitzades més d'un centenar de rèpliques del terratrèmol de l'Alt Urgell

Comptabilitzades més d'un centenar de rèpliques del terratrèmol de l'Alt Urgell

La majoria han estat al voltant d'una magnitud 2 i es preveu que n'hi segueixi havent els propers dies. L'ICGC ha rebut més d'un miler d'enquestes de persones que van percebre el sisme
Mapa de percepció del terratrèmol amb epicentre a Ribera d'Urgellet, 03.04.2019 (ICGC)
04/04/2019 19:55

El terratrèmol d'aquest dimecres a l'Alt Urgell, amb epicentre a Ribera d'Urgellet, ja ha generat més d'un centenar de rèpliques 24 hores després que es produís, i es preveu que en segueixi causant al llarg dels propers dies.

La dada l'ha comunicat aquest dijous a la tarda l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que ha recordat que la primera rèplica va ser tot just cinc minuts després del sisme principal, però que, tal com sol passar en aquests casos, tots els moviments posteriors han tingut una magnitud inferior; en general, de poc més de 2.

L’anàlisi dels enregistraments sísmics ha permès obtenir la localització de l’hipocentre –el punt del subsòl on es produeix el moviment– i calcular la magnitud. Pel que fa a l’epicentre –el punt de la superfície situat sobre l’hipocentre– s'ha confirmat que és entre els municipis de Ribera d’Urgellet, les Valls d’Aguilar i Montferrer i Castellbò; concretament, prop del poble de la Parròquia d'Hortó. 

El terratrèmol va ser àmpliament percebut a Catalunya, tal com posen de manifest les més de 1.000 d’enquestes macrosísmiques rebudes a l’ICGC,  les dades facilitades pel Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil referent a la informació transmesa pels ens locals, pels serveis d’emergències i les trucades dels ciutadans al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i la informació de les xarxes socials.

A la zona més propera a l’epicentre, el sisme es va percebre amb intensitat més forta (IV-V), mentre que a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona es va percebre amb una intensitat entre II-III. No hi ha constància de danys. L’ICGC recomana que els ciutadans que notin algun moviment sísmic omplin el qüestionari del seu web  descrivint com han percebut la vibració. Aquesta informació és de gran utilitat per caracteritzar el sisme i els seus efectes i ajustar els models de simulació d’intensitats que s’utilitzen per a la generació de les alertes automàtiques en temps quasi-real.

Xarxa d'estacions sísmiques

Per tal de millorar la seguretat, l’ICGC disposa de 20 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, una d’elles submarina, equipades amb sensors de banda ampla, i també de 22 estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols. Tenint en compte les xarxes d’altres organismes i de regions veïnes, Catalunya és coberta per 110 estacions sísmiques.

Considerant les dades històriques de sismicitat de Catalunya, cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s’enregistra un terratrèmol amb magnitud superior a 4, i cada 30 anys, un de més de 5. Es té coneixement de dos sismes de magnitud superior a 6 durant l’Edat Mitjana, a la zona de la Garrotxa i el Ripollès.

La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el de 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Una dada que ha estat superada ara pel de l'Alt Urgell, que amb 4,2 esdevé el més intens del que va de segle XXI a tot el vessant oriental dels Pirineus.