Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Concentració a la Seu per reclamar transport sanitari gratuït en casos de precarietat

Concentració a la Seu per reclamar transport sanitari gratuït en casos de precarietat

Una quinzena de persones han protestat a la plaça dels Oms i posteriorment han "ocupat" el CAP de la Seu per exigir una solució. El centre mèdic urgellenc reitera que aquesta és una competència d'àmbit general i que depèn del Departament de Salut
07/08/2017 19:50

Una quinzena de persones s'han concentrat aquest dilluns a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell per reiterar l'exigència de "transport gratuït per a pacients desplaçats sense recursos". El grup, convocat per la Xarxa de Suport Mutu i amb el suport de la CUP, Arran i Endavant Alt Urgell, s'ha reunit per mostrar el rebuig al fet que el Departament de Salut els hagi respost negativament a la petició que van fer en el cas concret d'un membre de la xarxa, Yann Marais, després que s'havien adreçat inicialment al CAP i el CAPAU, als quals segueixen considerant com a responsables de la solució. A l'acte s'hi ha sumat el regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Pau Lozano.

Posteriorment a la concentració, els manifestants s'han desplaçat pel carrer Major i han arribat fins al CAP de la Seu, on s'han instal·lat a la sala d'espera per "ocupar" l'equipament i penjar-hi una pancarta amb la intenció, afirmen, de no marxar-ne fins que no se'ls doni una solució.

En un comunicat, les organitzacions de l'Esquerra Independentista (CUP, Arran i Endavant) han exigit "una solució urgent, general i permanent a la problemàtica" i han dit que "el dret a la salut s'ha de defensar amb totes les eines i mitjans al nostre abast". El manifest hi afegeix que "la limitació a l’accés a la sanitat pública que pateix part de la població de la Seu i l’Alt Urgell, pel sol fet de viure al Pirineu i  estar en una situació econòmica precària, és intolerable".

El col·lectiu de l'EI acusa d'"inacció" administracions com ara "el CAPAU, l'Ajuntament, el Consell Comarcal i el Departament de Salut" i consideren que "les persones en situació econòmica precària i amb problemes de salut veuen alhora agreujats ambdós problemes per seva falta absoluta de sensibilitat", alhora que critiquen que no es doni resposta a aquesta reclamació mentre hi ha en projecte la construcció del nou CAP, amb un pressupost d'uns 3,2 milions d'euros. L'edifici, que ha de permetre millorar l'espai disponible de l'Hospital, es construirà a l'antiga nau de l'Alsina Graells al carrer Bisbe Guitart i enguany ja ha estat inclòs als Pressupostos de la Generalitat.

Resposta del CAP

Pel que fa a aquesta reclamació, la directora del CAP de la Seu, la doctora Mercè Corbella, s'ha mostrat sorpresa pel fet que s'adreci novament a ells aquesta petició, a la qual Salut ja ha respost, i ha recordat novament que l'exigència que fa la Xarxa de Suport Mutu és "una mesura sanitària d'àmbit general" i que, per tant, no ha correspondre solucionar-la a les administracions o serveis locals sinó al Departament de Salut, que en tot cas hauria de prendre una decisió a nivell de tot Catalunya.

Corbella ha subratllat que el CAP "no ha tingut ni té cap partida per a aquesta finalitat", pel fet que és una competència que no els correspon, i que quan se'ls va fer arribar aquesta qüestió, ja es va adreçar la persona interessada cap a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que és qui alhora ha fet la resposta per escrit i no pas el CAP ni tampoc el CAPAU. La metgessa urgellenca, d'altra banda, ha detallat que actualment des del Departament de Salut "ja es garanteix els desplaçaments sanitaris en els casos de tractaments de quimioteràpia, radioteràpia, diàlisi i transplantaments". Uns viatges que "és la conselleria qui els autoritza a la regió, i des dels CAP només es fa de gestors". Corbella, d'altra banda, matisa que "el criteri econòmic, per ell sol, no es considera com un motiu d'excepcionalitat", i creu que en aquest cas "s'ha barrejat conceptes, i no es pot posar tot al mateix sac".

De la seva part, el treballador social de l'ABS, Toni Calvet, hi ha afegit que "la Regió Sanitària dóna l'opció de posar un taxi per a les persones que necessiten fer aquests tractaments" i que no tenen cap més mitjà de transport, i a nivell local la seva única competència és enviar la documentació "perquè ells (Salut) aprovin o no aprovin el tractament".

  • Concentració de la Xarxa de Suport Mutu a la plaça dels Oms
  • Protesta de Suport Mutu al CAP de la Seu