Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Condemnats a dos anys de presó per abocaments a Noves de Segre

Condemnats a dos anys de presó per abocaments a Noves de Segre

El jutjat penal 2 de Lleida imposa també als propietaris d'un escorxador un any d'inhabilitació i 2.880 euros per un delicte continuat contra els recursos naturals i el medi ambient
Noves de Segre
20/04/2016 11:50

El jutjat penal 2 de Lleida ha condemnat l'exalcaldessa de les Valls d'Aguilar, Dolors Vidal, i un germà seu a dos anys de presó, un any d'inhabilitació i 1.440 euros per a cadascun per un delicte continuat contra els recursos naturals i el medi ambient. La sentència considera provat que com a administradors d'un escorxador a Noves de Segre van permetre que s'aboqués la sang i les vísceres dels animals sacrificats als rius de la Guàrdia i Pallerols, segons informa l'Agència Catalana de Notícies.

Els Mossos d'Esquadra de la Unitat de Medi Ambient van detectar els abocaments entre el 2012 i el 2013, durant les vigilàncies que van efectuar durant aquell període. Els vessaments es feien la matinada de dilluns i provocaven que les aigües dels rius es tintessin de color vermell. També corroboren aquest extrem les anàlisis de l'aigua que es van dur a terme i que, segons la sentència, confirmaven que la sang i les vísceres dels animals provenien de l'escorxador.

Risc greu per al medi ambient

Segons el jutjat penal 2 de Lleida, les mostres recollides el 26 de novembre i el 3 de desembre de 2012, així com les analitzades l'11 de març de 2013, constaten que els vessaments suposaven un risc greu per a l'equilibri dels ecosistemes naturals i el medi ambient, danyant el riu i la qualitat de l'aigua. A més, les investigacions van concloure que el lloc on s'efectuaven els vessaments és un Hàbitat d'Interès Comunitari, arriba a la ZEPA i forma part de la Xarxa Natura 2000.

La sentència conclou que els sacrificis dels animals i els vessaments es van fer sota l'aprovació dels dos acusats sense adoptar les mesures adequades ni dur a terme el manteniment de les instal·lacions on se sacrificaven els porcs, tot i conèixer les obligacions legals.

Possibilitat de recurs

La sentència condemnatòria es pot recórrer ara a l'Audiència de Lleida. Durant el judici, la defensa de l'exalcaldessa en va sol.licitar l'absolució al.legant que l'escorxador havia acreditatel control constant dels organismes oficials de la Generalitat, que van informar favorablement sobre el bon funcionament en la retirada de residus.