Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Confirmat el nou rècord de Kilian Jornet al McKinley

Confirmat el nou rècord de Kilian Jornet al McKinley

L'esportista cerdà ha establert la nova marca d'ascens i descens al cim d'Amèrica del Nord en 11h48min El repte constava de 53 quilòmetres, amb 4.739 metres de desnivell positiu, i va coronar el cim per la ruta Rescue Gully
18/06/2014 18:57

Aquest dimecres s'ha confirmat oficialment que, aquesta setmana passada, Kilian Jornet ha batut el rècord d'ascens i descens del Mont Denali (McKinley), el sostre d'Amèrica del Nord amb 6.194 metres. El temps homologat amb què Jornet va completar la ruta, de 53 quilòmetres i amb 4.739 metres de desnivell positiu, ha estat finalment d'11h48min.

Després de completar una altra ruta per la zona, Jornet ha fet valoració del nou èxit i l'ha definit com "una gran aventura", ja que es va trobar amb "mal temps durant bona part del recorregut", però malgrat tot va aconseguir batre el rècord. Finalment l'esportista cerdà no va anar per la ruta clàssica, sinó per la ruta Rescue Gully, "per evitar un tram de cordes fixes, ja que volia mantenir els valors del projecte, intentant fer servir el mínim material possible i sense assistència”.

L'experiència

Kilian Jornet ha detallat que va marxar el 26 de maig cap a Alaska acompanyat de Seb Montaz, Jordi Tosas i Vivian Bruchez, els seus col·laboradors més propers. Després d’arribar a Anchorage, la principal ciutat d’Alaska, i ateses les males condicions meteorològiques, Jornet i la resta de l’equip van haver d’esperar uns dies per poder volar fins al camp base del McKinley, situat a 2.200m. En arribar-hi, van pujar fins al camp situat a 4.000 m, des d’on van començar uns dies d’adaptació a l’alçada i reconeixement. Per aquest motiu, es van fer diverses sortides, entre les quals una ascensió fins als 5.000 m i una altra fins al cim mateix del Denali a través de la ruta clàssica (la West Rib).

Durant tota l’expedició, les condicions meteorològiques no van acompanyar gaire al grup. Dels 16 dies que van passar al voltant del McKinley, en només tres es van obrir finestres de bon temps. Els dies restants van estar marcats per les tempestes de neu, la boira i les precipitacions, així com de les baixes temperatures. És per aquest motiu que, en una treva de les males condicions meteorològiques, i davant la previsió que el mal temps continuaria en els propers dies, al setè dia, i tot i no estar aclimatats al 100% es van decidir fer l’intent de rècord.

Amb els termòmetres marcant -20º i amb ràfegues de vent de 40km/h quan Kilian Jornet iniciava, en solitari, el repte des del camp base, situat a 2.000 m. Per fer-ho, va pujar i baixar amb esquís de muntanya, excepte en dos punts a la pujada, la Rescue Gully i l'aresta final, on se'ls va treure per calçar-se grampons.

Per seguir amb els principis del projecte, la temptativa s’iniciava des del camp base amb l’objectiu de fer cim i tornar a baixar amb el mínim temps possible i sense assistència. Jornet va arribar sense problemes al voltant dels 4.000 m. Durant la part següent, fins a la cota 5.000, va començar a fer molt vent i va agafar força fred als peus. La pitjor part va ser arribar fins al cim, amb més fred i neu. Finalment, però, va arribar al capdamunt amb un temps de 9h45min. Des d'allà va trigar uns 10 minuts a posar-me els esquís i preparar-se per a la baixada, que va fer en poc més de dues hores.

La nova marca supera àmpliament l'establerta tot just l'any passat per l'alpinista nord-americà Ed Warren (16h46’). Amb el compliment d’aquest cim, Jornet completa el sisè repte del projecte Summits of My Life, seguint la filosofia que inspira a tot l’equip.

A més del McKinley, Jornet i la resta de l’equip han passat 14 dies a la zona, aprofitant per dur a terme altres projectes, tant en escalada com en esquí, com per exemple les vies Orient Express o la West Buttress.

Summits of my Life

A partir d’ara, al calendari de Summits of My Life només li resten tres cites. Aquest estiu Kilian Jornet intentarà novament conquerir l’Elbrús i afrontarà l’Aconcagua (6.960m). El 2015, el muntanyenc català té previst culminar el projecte amb l’intent de rècord d’ascens i descens de la muntanya més alta del planeta, l’Everest (8.848m).

Dades de la travessa:

Punt d'inici i final: Camp Base McKinley (2.000m)
Punt més alt del recorregut: Cim del McKinley (6.194m)
Temps en la pujada: 9h43
Temps total: 11h48'
Distància: 53,52km
Desnivell positiu: 4.732m
Desnivell negatiu: 4.729m

Material utilitzat: Esquís de muntanya, botes d’esquí, polaina, pells de foca, bastons, grampons, piolet, mono d’esquiar, pantaló impermeable, jaqueta impermeable, anorac de plomes, segona capa, guants, manoples, motxilla (25 l.), ulleres, 1 l. d’aigua, 300 cl de gel energètic, rellotge i gorro.

  • Kilian Jornet - Denali (McKinley)
  • Denali (Mont McKinley) - Viquipèdia