Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Constituïda la comissió bilateral per la dinamització del Pallars Sobirà

Constituïda la comissió bilateral per la dinamització del Pallars Sobirà

L'òrgan forma part del programa 'Un País Viu', que es va presentar a l'Alt Urgell el mes de maig passat. L'objectiu principal és ajudar a revertir el despoblament i l'envelliment
Constitució de la comissió bilateral per la dinamització del Pallars Sobirà (Foto: ACN)
31/10/2019 17:55

Aquest dimecres s'ha constituït a Sort la Comissió per a l'Estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà. La creació d'aquest òrgan marca el tret de sortida del programa 'Un país viu', que neix amb l'objectiu de dinamitzar socioeconòmicament territoris amb risc de despoblació i envelliment, mitjançant la cooperació i el contacte directe de la Generalitat amb els ens locals i els agents socioeconòmics. 

El pla preveu comissions específiques per a cadascuna de les comarques on s'apliqui, entre les quals hi ha l'Alt Urgell. De fet, 'Un País Viu' es va presentar el mes de maig passat al poble alturgellenc d'Estamariu, en una visita del president de la Generalitat, Quim Torra. També hi estan incloses les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

El secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran i president de la comissió territorial, Miquel Àngel Escobar, ha explicat a l'ACN que a curt termini s'han de definir les prioritats immediates, analitzar-ne la viabilitat i les alternatives i posar-les en marxa. Pel que fa a mig termini, s'ha de "parlar del model i d'una diagnosi sobre el futur comarcal, definir les mesures que reforcen la singularitat territorial i planificar les mesures a desenvolupar a llarg termini".

El Doctor Music Festival com a detonant

El detonant per a la creació d'aquesta comissió va ser la prohibició del Doctor Music Festival a les Valls d'Àneu, després que l'Agència Catalana de l'Aigua va denegar-ne els permisos per un suposat risc d'inundació. Aquest fet va provocar al Pallars Sobirà una onada d'indignació contra el Govern, per les constants traves mediambientals a projectes locals, i contra els grups ecologistes Ipcena i Rius amb Vida, impulsors de l'exigència d'anul·lar l'esdeveniment a la comarca.

En les reunions posteriors, el Govern va oferir als alcaldes començar a desenvolupar l'estratègia personalitzada de desenvolupament per buscar alternatives. Escobar ha reconegut que un dels objectius d'aquesta estratègia és que els habitants del Sobirà arribin a "tenir la percepció real que el Govern està al seu costat, i no com passa ara, que el veuen com una institució llunyana". Per aconseguir aquest canvi de percepció, s'ha optat per "una nova manera de relacionar-se molt més directa, plural i equilibrada", segons afirma el secretari general.

Menys de 7.000 habitants i 135 pobles

El Pallars Sobirà té actualment 6.897 habitants censats, 15 municipis i 135 pobles. La superfície és de 1.377,92 quilòmetres quadrats i la densitat de població és de només 5 habitants per quilòmetre quadrat. Tota la comarca compta amb només un polígon industrial, amb 21 empreses, i un 6,11% d'atur. A tot el territori hi ha registrades 227 societats mercantils. Pel que fa al pes dels sectors els serveis (63,8%) és el més important seguit de la indústria (21,6%), la construcció (11,4%) i l'agricultura amb un 3,3%.

El president del Consell Comarcal, Carles Isús, ha destacat que amb aquesta Comissió s'aconsegueix que el Govern "escolti el món local" i que "prioritzi els temes demanats pel territori". Isus ha explicat que s'ha d'aconseguir un consens territorial per poder arribar a l'Executiu amb un acord territorial ampli.

A aquesta primera reunió de la Comissió hi ha assistit dotze representants del Govern de la Generalitat, dos del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, vuit alcaldes i tres agents del territori. És que es pretén que d'aquesta Comissió en surtin grups de treball paral·lels per tractar temes específics que vagin apareixent.