Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Continuarà a l'Alt Urgell i la Cerdanya el projecte Territori Talent, per atraure joves al món rural

Continuarà a l'Alt Urgell i la Cerdanya el projecte Territori Talent, per atraure joves al món rural

La Generalitat ha aprovat una subvenció de més de 600.000 euros, que gestionarà el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya. La iniciativa inclou el programa Odisseu, el FER.cat i el Cowocatrural
Territori Talent
13/09/2019 18:00

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat (DARP) ha aprovat un ajut de 600.883,77 euros per al macroprojecte Territori i Talent, que coordina el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya. Aquesta iniciativa té com objectiu incentivar i facilitar l’atracció dels joves a les zones rurals, posant en valor i promovent les oportunitats laborals i d’emprenedoria. La subvenció per part del DARP serà del 57%, corresponent a 291.408,56 €, mentre que el del FEADER aportarà el 43% restant, amb un import de 219.884,53 €.

El projecte Territori Talent desenvolupa la seva estratègia a partir de tres projectes: l'Odisseu, pel talent jove al món rural; el FER.cat, d’emprenedoria a l’escola, i el Cowocatrural, per promoure els coworkings en les zones rurals de Catalunya.

Pràctiques remunerades de joves

Pel que fa al projecte Odisseu, pretén enllaçar les necessitats del teixit econòmic rural amb la incorporació de joves qualificats, principalment els que han marxat a estudiar a la universitat, a més de promoure l’ocupabilitat i l’emprenedoria jove vinculada a les oportunitats dels territoris rurals. Per assolir aquests objectius es realitzen diverses accions, com el Pràcticum, que ofereix pràctiques remunerades.

Un total de 167 persones han rebut durant els darrers 4 anys un ajut per realitzar les pràctiques remunerades en empreses del territori rural. Altres accions o plataformes que es promouen des d’Odisseu són l’Eina Retorna, que és una plataforma virtual que serveix per a donar visibilitat al jovent amb perfil qualificat que vol treballar en comarques rurals.

Per altra banda, també existeix la plataforma Viure a Rural, un instrument per facilitar l’arribada de nous habitants, especialment els d’origen urbà. Es tracta d'un portal de recursos i serveis actualitzat del conjunt de les comarques rurals catalanes. Una altra de les accions destacades d’Odisseu són les sessions de networking per crear vincle entre joves, emprenedors i empreses.

Jornades

Dins del marc d’Odisseu s'organitzaran dues jornades que busquen oportunitats perquè els joves puguin establir-se a la comarca. El proper dia 18 de setembre a Prullans tindrà lloc una jornada destinada a tècnics per aprofundir en els resultats de l’Enquesta de la Joventut de Catalunya de 2017, on també s’estudiaran iniciatives internacionals a favor del talent jove al món rural. A més, es farà un taller pràctic.

Per altra banda, el proper dia 21 tindrà lloc a la Seu d'Urgell una jornada de networking amb format hackató en la qual joves, empreses i emprenedors buscaran solucions a un repte comú.