Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Continuen els Tallers per a la Festa a la Seu d'Urgell

Continuen els Tallers per a la Festa a la Seu d'Urgell

El programa, gestionat per la Fundació Societat i Cultura, vol consolidar el Retaule de Sant Ermengol com a element de promoció cultural i econòmica Enguany es proposa un taller d'interpretació teatral i un taller d'anàlisi de l'obra
Tallers per a la Festa - Presentació 2012
11/04/2012 12:07

El programa Tallers per la Festa a la Seu d'Urgell ofereix enguany dues noves propostes formatives vinculades al Retaule de Sant Ermengol. La iniciativa va a càrrec del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya a través de la Fundació Societat i Cultura (FUSIC) i compta amb la col.laboració de l'Ajuntament de la Seu i el Patronat del Retaule.

En primer lloc, s'ha organitzat un taller d'interpretació teatral, a càrrec de l'actor, músic, director d'escena i docent, Joan Hernández. Durant el curs s'aportaran les eines necessàries per interpretar un personatge. Està previst que les classes s'imparteixin a l'Escola Municipal de Música tots els dilluns i dimecres del mes de juny de les 20.00 a les 22.00 hores.

D'altra banda, també s'ha programat un taller d'anàlisi del fet espectacular en el Retaule de Sant Ermengol, que dirigirà la gestora cultural, mediadora i actriu, Isabel Cabós. Després de l'estudi de l'obra, s'acordaran intervencions concretes en l'escenificació real. El curs es durà a terme els dies 14 i 21 d'abril, de les 17.00 a les 20.00 hores, al Centre Cívic 'El Passeig'.

Ambdós tallers són gratuïts i oberts al públic en general, a partir dels 14 anys. Les inscripcions es poden formalitzar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), de dilluns a divendres, de les 9.00 a les 14.00 hores, i de dilluns a dijous, de les 16.30 a les 19.00 hores.

La presentació dels cursos l'han duta a terme aquest dimecres el regidor de Cultura de l'Ajuntament urgellenc, Jordi Martín; el president del Patronat del Retaule de Sant Ermengol, Jesús Galindo; i el tècnic de Cultura, Albert Galindo.

Durant l'acte, Jordi Martín ha destacat la importància de consolidar i engrandir les iniciatives culturals impulsades pel teixit associatiu de la ciutat, com és el cas del Retaule.  "Encoratjo tohom a participar-hi", ha subratllat.

L'Àrea de Cultura del consistori urgellenc valora molt positivament l'experiència de l'any passat, que va incloure tres tallers formatius. Albert Galindo ha explicat que la col.laboració amb la Generalitat va iniciar-se l'any 2010.

Per la seva banda, el responsable del Retaule, Jesús Galindo, ha recordat que es vol aconseguir que la representació esdevingui "un element de promoció cultural i econòmica de la ciutat, consolidat entre els urgellencs". Galindo indica que els tallers són "molt ben rebuts" perquè fomenten la participació, incentiven la millora de l'espectacle i afavoreixen la cohesió del grup. Des del Patronat s'agraeix la iniciativa i el suport institucional, alhora que es demana la col.laboració ciutadana i del teixit empresarial i econòmic per tirar endavant.

El Retaule de Sant Ermengol

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l’any 1957. El text literari d'Esteve Albert i Corp evoca fragments de la vida del bisbe. L'obra s’escenifica al claustre romànic de la Catedral de la Seu d'Urgell.

El Retaule està protagonitzat per més de 100 voluntaris que participen en la festa com a actors o tècnics. Consta de nou quadres: "El mil·lenni", "La consagració", "La canònica", "Cortiuda", "El pagès cec", "Llumeneres", "Seguici o enterrament", "El miracle de la pluja" i "El quadre final". La música n'és un element clau i distintiu.

Tallers per a la Festa

Tallers per a la Festa és un programa per incentivar les festes, ja siguin populars o tradicionals. Està format per un conjunt de tallers i accions participatives després de les quals el resultat final ha de ser, en el cas de la Seu, l’actualització del Retaule de Sant Ermengol. Les propostes de formació han d'ajudar a configurar i donar forma a l'espectacle urgellenc, "afavorint la participació veïnal, la cohesió social i, sobretot, la recuperació de l'imaginari col·lectiu".