Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Conveni entre Endesa i els Agents Rurals pel funcionament de les centrals hidroelèctriques

Conveni entre Endesa i els Agents Rurals pel funcionament de les centrals hidroelèctriques

Les infraestructures de Borén, La Torrassa, Graus i Montardo estan controlades per fer-ne el seguiment a l'instant
Presentació del conveni entre Endesa i els Agents Rurals, al pantà de la Torrassa (Foto: ACN)
01/07/2020 13:30

La companyia Endesa i els Agents Rurals han signat un conveni per reforçar la col·laboració en la gestió de les centrals hidràuliques i el medi natural. L'objectiu és establir les vies necessàries per identificar i resoldre de la manera més àgil i eficient les eventuals incidències que puguin sorgir en els indrets on l'empresa disposa de concessions i instal·lacions destinades a la producció hidroelèctrica. En total, aquest conveni afecta 53 instal·lacions de tot el país. Pel que fa a les centrals de Borén, Graus, La Torrassa i Montardo el seguiment encara serà més exhaustiu, atès que estan monitorades per fer-ne el seguiment a l'instant.

El conveni estableix vies de cooperació i treball conjunt per garantir la protecció de la fauna i el medi ambient en el desenvolupament de l'activitat normal de les centrals d'Endesa que generen energia d'origen hidràulic. Pel que fa al propòsit del Agents Rurals és el de millorar les eines i procediments per tal de preservar el medi natural i la protecció de la fauna. Marc Costa, director general d'aquest cos públic, ha explicat que el conveni defineix les diferents operatives d'inspecció, vigilància, control i coordinació que repercuteixen a aquesta finalitat.

Així, per exemple, la companyia els notificarà, mitjançant un protocol concret, qualsevol incidència d'origen tècnic o natural que sigui susceptible d'afectar a la fauna o al medi ambient en general. De la seva part, els agents notificaran a la companyia qualsevol afectació en el medi fluvial que pugui tenir el seu origen tècnic en una instal·lació d'Endesa o que es pugui resoldre o minimitzar a través d'una gestió determinada d'una central. Costa ha explicat que amb aquest conveni s'ha de poder donar una "resposta ràpida" per tal de "minimitzar qualsevol incidència i les afectacions que se'n puguin generar". Tot, amb l'objectiu de "protegir el medi ambient", ha sentenciat Costa.

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha explicat que la signatura d'aquest conveni posa de manifest "la voluntat d'Endesa de cooperar en la preservació i manteniment del medi natural en el qual desenvolupa la seva activitat industrial". El conveni preveu la creació d'una comissió de seguiment i control formada per representants de les dues parts que vetllarà per al compliment d'aquest acord i que estudiarà i gestionarà les diferents mesures que d'aquesta col·laboració se'n puguin derivar en el futur.

El Cos d'Agents Rurals és l'encarregat a Catalunya de la vigilància, el control, la protecció, la prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi natural. Des de l'any 1986 vetllen per la preservació de la biodiversitat amb l'objectiu de reduir les amenaces que afecten el medi ambient.

El monitoratge dels cabals ecològics s'aconsegueix muntant uns sensors a les vàlvules de fons de les preses que indica en tot moment el cabal que està circulant per la presa. Aquesta informació es passa als ordinadors que hi ha a les centrals per posteriorment enviar-la al centre de control que hi ha a Lleida on permanentment està monitorat el cabal ecològic de les diferents preses.