Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Convocada una vaga a les línies de bus d'Alsina Graells

Convocada una vaga a les línies de bus d'Alsina Graells

L'aturada, amb serveis mínims d'entre el 20% i el 40%, és prevista per aquest dijous, divendres i dissabte. Els empleats reclamen recuperar la retribució per les tasques de revisió i manteniment dels autocars
L'estació d'autobusos de la Seu, actualment en obres
29/07/2019 18:20

Els treballadors de l'empresa de transport de passatgers Alsina Graells al Berguedà, el Solsonès, el Bages i l'Aran tenen previst dur a terme una vaga de tres dies aquest començament del mes d'agost; és a dir, dijous dia 1, divendres 2 i dissabte 3. Això pot afectar en part les connexions de la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Andorra amb aquestes comarques i amb les ciutats de Barcelona i Lleida.

En un comunicat, el comitè d'empresa d'Alsina Graells (marca actualment integrada a la companyia madrilenya Alsa) ha justificat l'aturada -que arriba en el moment àlgid del període de vacances d'estiu- per la pèrdua del pagament de dues hores en concepte de manteniment del vehicle: una hora al començament de la jornada laboral, per comprovar que l'autocar està en bon estat; i una altra al final del dia, per fer-se càrrec de la neteja i el manteniment. Segons detallen, al 2009 els treballadors van acceptar deixar de cobrar una hora, per alleugerir el mal moment econòmic de l'empresa en el context de crisi. Però l'any passat, quan la situació de la companyia ja havia millorat, els empleats van demanar recuperar aquesta retribució; però, per contra, la direcció va respondre amb un requeriment per deixar de pagar aquesta quantitat.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui un decret pel qual estableix els serveis mínims d'aquesta vaga. Concretament, dijous i divendres s'haurà de garantir el 40% del servei a les franges horàries que coincideixin amb hores punta, el 20% a les considerades com "hores vall" (de menys trànsit o demanda). I dissabte, s'haurà de prestar almenys el 33% de les expedicions programades dels cotxes de línia.

Vaga també als trens de Rodalies Catalunya

Aquesta vaga se suma també a la vaga de treballadors de RENFE a Catalunya convocada per aquest dimecres, 31 de juliol, que afectarà la línia R3 que connecta Barcelona i Puigcerdà. En aquest cas, el Departament de Treball i el Ministeri de Foment espanyol han dictat uns serveis mínims del 40% pel que fa a aquesta i a la resta de línies de Rodalies. L’aturada serà de les 12 del migdia a les 4 de la tarda i de les 8 del vespre a les 12 de la nit, mentre que la resta del dia s'operarà amb normalitat.

Pel que fa als AVE i trens de Llarga Distància, l'afectació serà menor perquè es preveu assegurar un 78% dels trens afectats, que són aquells que es realitzen amb personal de Barcelona, i amb un 65% els serveis d’Avant, segons ha informat RENFE. Els viatgers amb bitllets adquirits amb antelació pels serveis afectats per la vaga poden sol·licitar el seu canvi o reemborsament sense cap cost addicional. Les aturades es repetiran el 14 i el 30 d’agost.

La CGT ha convocat aquestes aturades per reclamar diverses millores com ara un augment de les taxes de reposició, la conciliació familiar, que s’aturi l’externalització dels serveis o el dret a promoció interna. Segons el sindicat, amb la manca de personal no és possible "mantenir i garantir la prestació d’uns serveis de qualitat i garants d’un ferrocarril per a la majoria".