Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Convocat el segon Premi Literari Guillem de Belibasta

Convocat el segon Premi Literari Guillem de Belibasta

L'Ajuntament de Peramola vol estimular l'afició per escriure amb aquest certamen de relats breus d'aventures a la natura. El concurs, impulsat des de Tragó, ret homenatge a qui va ser l'últim prefecte càtar
Premi Guillem de Belibasta 2016
25/01/2016 17:15

L'Ajuntament de Peramola ha convocat la segona edició del Premi Literari Guillem de Belibasta, per a obres del subgènere de la narrativa breu d’aventures a la natura. El guardó reconeix la figura de qui va ser l'últim prefecte càtar (en occità, Guilhèm de Belibasta) i té l'objectiu de fomentar l'afició per la literatura i per escriure.

Els organitzadors consideren que el gènere és "bastant atractiu" i que "no hi ha gaires certàmens que, exclusivament, premiïn aquest estil". La seu del concurs és el poble de Tragó, en bona part per la voluntat de col·laboració dels veïns i per la bellesa del poble, situat just a la vora del riu Segre i envoltat per conreus i boscos.

Els càtars, que plantejaven una visió religiosa alternativa a la de la jerarquia catòlica entre els segles X i XIV, van ser perseguits per les seves creences i ideologia. Per aquest motiu, Belibasta va recórrer un llarg camí des de França fins a terres valencianes i, després, va tornar a pujar fins a l’actual vila de Tírvia, tot passant per Tragó, on es va allotjar una nit. Pel seu llarg trajecte i persecució, va viure mil i una aventures arreu de l’entorn natural del país.

Selecció d'obres i jurat

La selecció d’obres del certamen consta de dues fases. En la primera s’escullen 9 obres, que seran les seleccionades com a finalistes per un jurat compost per filòlegs. Els autors finalistes seran convidats a assistir a l’acte que se celebrarà a Tragó el 4 d’agost d’aquest mateix any, que consistirà en un sopar de gala amb els finalistes, jurats, col·laboradors i qualsevol persona que vulgui ser-hi present, que anirà seguit de l’entrega de premis.

El jurat final del premi, format per Marcel Fité, Ramon Besora, Joan Obiols, Albert Villaró i Jesús Bach (secretari) escollirà les tres obres premiades. Un 1r premi dotat amb 1.500 €, un 2n premi de 500 € i un 3r premi de 300 €. El jurat atorgarà com a mínim un accèssit de publicació a aquella obra no premiada que creu que mereix aparèixer al llibre que recollirà els millors treballs d’aquesta convocatòria.

Festa de la cultura

Des de Peramola i Tragó volen que el premi "vagi esdevenint un certamen complet, una festa de la cultura que obri la porta a altres gèneres o aspectes artístics i culturals, a fi d’incentivar l’escriptura i la creació artística des de l’àmbit local fins al nacional". Per exemple, els cartells per a promoure’l i fer-ne difusió són creació d’un artista diferent cada any. Una de les fotografies guanyadores del concurs que se celebra durant la Festa Major servirà de portada de les carpetes del certamen i rebrà un guardó especial.

El certamen és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Peramola, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Hotel Can Boix, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, La Caixa i la Comissió de Festes de Tragó de Segre.

BASES DEL PREMI GUILLEM DE BELIBASTA 2016