Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Creen una cooperativa per oferir activitats turístiques sostenibles a la serra de Boumort

Creen una cooperativa per oferir activitats turístiques sostenibles a la serra de Boumort

El nou projecte gestiona sortides de senderisme, fotografia de fauna i educació ambiental per a famílies o colles. Entre els impulsors hi ha l'allotjament rural Cal Rossa de Taús, que reivindica la millora de la connexió entre les Valls d'Aguilar i Baix Pallars
Presentació a agents turístics locals de Boumort Indòmit Ecoturisme, a Cal Rossa de Taús (Foto: ACN)
28/09/2020 17:35

Els propietaris de l'allotjament rural Cal Rossa de Taús, els guardes del Refugi de Cuberes i el fundador de l'empresa de guiatge a la natura Salvatgines han creat una cooperativa per promoure nous productes turístics sostenibles a l'entorn de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. D'aquesta manera, s'ofereixen diversos tipus d'estada i activitats segons el perfil de visitant, ja sigui familiar, senderista o amant de la fotografia de fauna i natura.

A més a més, els beneficis d'aquest projecte es volen revertir en accions destinades a aquesta serra, situada entre l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Sobirà, les quals seran consensuades amb la gent que hi viu durant tot l'any.

L'objectiu del projecte és oferir diverses experiències en un territori que està fora dels circuits turístics habituals, abasta una superfície d'uns 160 quilòmetres quadrats i on hi viuen tot just una vintena de persones. En aquest sentit, la idea és posar en marxa aquests paquets de cara al mes d'abril i que aquests només estiguin disponibles durant la primavera i fins al juliol. D'aquesta manera, es busca evitar coincidir amb aquells períodes de l'any on hi ha més afluència de visitants a la zona, com ara al començament de la tardor, que és quan té lloc la brama del cérvol.

Pel que fa als productes turístics que es posaran en marxa, n'hi ha un anomenat 'Boumort Salvatge' que s'adreça a gent interessada en la fotografia de fauna, paisatges i cel nocturn. Un tipus de turista cada cop més freqüent i que està disposat a desplaçar-se arreu d'Europa. Així, es proposen diversos 'safaris' per prendre aquestes instantànies, els quals inclouen passar algunes nits en tendes de campanya preparades per fer 'hides', segons ha explicat a l'ACN l'ambientòleg i guia de natura, Albert Cereza, un dels socis de la cooperativa Boumort Indòmic Ecoturisme.

Una altra de les experiències s'anomena 'Boumort Natura' i està ideada per a famílies o grups d'amics. En aquest cas, les activitats estan enfocades a l'educació ambiental i a la descoberta de l'entorn. Una d'elles, a més a més, està basada en un conte de Vanesa Freixa on uns nens viuen una aventura "fantàstica" quan van al poble dels seus avis. Finalment, la proposta 'Boumort a Peu' es basa en fer diverses etapes de senderisme d'uns 10 a 12 quilòmetres al dia, algunes d'elles per trams de ruta dissenyats de forma específica o que estan sense senyalitzar.

Facilitar la circulació de cotxes entre les Valls d'Aguilar i Baix Pallars

Un dels propietaris de Cal Rossa de Taús i també soci de Boumort Indòmit Ecoturisme, Xavi Escribà, ha aprofitat la divulgació d'aquests nous productes per reivindicar la necessitat de millorar la connexió amb cotxe entre aquesta zona de l'Alt Urgell i el Pallars. De fet, ara fa poc tot just s'ha acabat l'asfaltatge del darrer tram de carretera que arriba fins a aquest poble de les Valls d'Aguilar, responent a la demanda veïnal que hi havia des de feia quaranta anys. Ara, l'objectiu és que es pogués fer el mateix amb la pista que va cap a la zona pallaresa, enllaçant amb els Castells i Baén (al municipi de Baix Pallars), per poder així garantir el pas de qualsevol tipus de vehicles.

Tots els paquets turístics estan limitats a un màxim de vuit persones i inclouen tots els desplaçaments, juntament amb els trasllats des de dos punts d'origen: la Seu d'Urgell i la Pobla de Segur. Dins el preu també s'ofereixen tots els àpats, elaborats a partir de productes locals de les comarques de les quals forma part la serra de Boumort. A més a més, aquells visitants que ho vulguin podran fer alguna aportació voluntària a la cooperativa per de destinar-la, juntament amb els seus beneficis, a projectes de recuperació patrimonial o de millora mediambiental.