Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Creen una coordinadora de grups ecologistes del Pirineu

Creen una coordinadora de grups ecologistes del Pirineu

SOS Pirineus engloba els col·lectius contraris als Jocs d'Hivern, les prospeccions mineres a Salau, el creixement de la Molina i Coll de Pal, la MAT del Pallars i el polígon de la carretera de les Llosses. Es presentarà dilluns vinent a la Seu
SOS Pirineus
01/04/2019 18:15

Diversos col·lectius contraris a projectes previstos al Pirineu s'han unit per crear una plataforma, sota el nom SOS Pirineus. El projecte s'ha fet públic aquest dilluns a les xarxes socials i, en el seu primer missatge, asseguren que el seu objectiu comú és "lluitar contra l'especulació del sòl".

SOS Pirineus té previst presentar-se dilluns vinent a la Sala de la Immaculada, a la Seu d'Urgell, mitjançant una roda de premsa, tot i que de moment ja ha avançat les entitats que en formen part. Entre aquestes hi ha Salvem Salau, que engloba "persones, associacions, ONG’s, entitats i administracions" contràries a la concessió de permisos per fer prospeccions d'or i wolframi a la vall de Bonabé.

També en forma part Salvem Coll de Pal, que s'oposa a l'acord entre l'Ajuntament de Bagà i l'estació de La Molina per allargar el telecabina Alp 2.500 fins al Niu de l'Àliga i instal·lar nou telecadira al sector de Coll de Pal. Aquest grup considera que la presència de pistes d'esquí en aquesta zona és "una amenaça ambiental, social i econòmica". En la mateixa línia, a la coordinadora s'hi ha unit Salvem La Molina, que "lluita per aconseguir un desenvolupament urbanístic sostenible" i "pel potencial econòmic i turístic" del municipi d'Alp. En aquest sentit, des de SOS Pirineus asseguren que volen "posar al centre del debat amb la gent del territori el posicionament envers la candidatura de Jocs Olímpics Pirineus-Barcelona 2030", sense detallar si estan explícitament en contra d'aquest projecte.

Pel que fa al Pallars Jussà, SOS Pirineus té com a membre la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica, que rebutja "la re-potenciació de les línies d'alta tensió Escalona-Foradada del Toscar i Escalona-Escalona", perquè consideren que són els "primers passos cap a la interconnexió elèctrica pel Pirineu aragonès". Finalment, des del Ripollès s'hi ha sumat la plataforma 'Aturem el polígon de la carretera de les Llosses', que s'oposa a "la requalificació d’un terreny per a la construcció d’un nou polígon a Ripoll". El grup considera que a la capital del Ripollès ja n'hi ha prou amb l'oferta actual de sòl industrial, que xifren en "set polígons amb 39.509 m2 de naus disponibles".

Suport de la CUP

La creació d'aquesta plataforma compta amb el suport del grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Seu. El seu portaveu, Pau Lozano, ha manifestat que veu "urgent canviar el model socioeconòmic", que creu que actualment està "basat en la neu, el totxo i l'especulació", i que "encara ho és més aturar aquells projectes que destrossen les valls i muntanyes" perquè considera que es fan "en benefici d'uns pocs".