Creix la Fira de Formatges Artesans del Pirineu
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu comptarà enguany amb l’assistència de 33 elaboradors d’arreu del territori pirinenc (catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos), que oferiran més de 100 varietats diferents de formatges. El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Fires de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha destacat avui en roda de premsa l'esforç per 'singularitzar' la Fira de Sant Ermengol i l’aposta directa del consistori per convertir la Seu en “capital del formatge de Catalunya”.
L’organitzador del certamen, el gastrònom Pep Palau ha indicat per la seva banda que per primera vegada s’ha superat el sostre dels trenta formatgers presents a la Fira urgellenca, “a causa de la davallada del preu de la llet en origen, que preveu un futur incert per al sector ramader, que alhora busca noves sortides econòmiques per al seu negoci”. L’increment del número d’estands també ha obligat a augmentar la superfície del recinte firal, que passa a tenir 1200 metres lineals, enfront dels 900 de l’any passat.
Pep Palau ha lloat la qualitat dels productes que es podran tastar al certamen i ha assenyalat que la Fira és ‘única’ tenint en compte que “els artesans formatgers que s’hi trobaran són la flor i nata de l’elaboració de qualitat de formatges pirinencs”.
El formatge convidat de la Fira de Formatges Artesans d’aquest any pertany a la prestigiosa DOP Queixo San Simon da Costa, de Galícia. Pep Palau n’ha ressaltat que “és un formatge fumat molt característic, que agrada molt”. Enguany el certamen s’ubicarà de nou al pàrquing del Doctor Peiró i l’entrada serà gratuïta. Tots els visitants podran adquirir un tiquet de degustació que donarà dret a cinc tastos de formatge o vi, per un preu de sis euros.
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu es complementarà amb el concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que es farà a l’aula de Tast, a la capa annexa a la del formatge. A partir de dos quarts d’onze del matí de dissabte, un jurat format per més de 40 persones expertes en formatges es reunirà per tastar i valorar els més de 100 formatges de l’edició d’enguany. El públic assistent podrà seguir el desenvolupament del concurs. El lliurament de premis es farà a dos quarts de dues del migdia.
D'altra banda, divendres es farà per segon any una jornada tècnica a la sala d’actes de l’Ajuntament amb la temàtica ‘Noves normes higièniques i petites produccions. Són compatibles?’. Tot seguit, a dos quarts de deu de la nit està previst el tradicional sopar guiat de formatges artesans del Pirineu, a l’Hotel El Castell de Ciutat, on es lliurarà el premi ‘Amic del Formatge’ a la cuinera Carme Ruscalleda.