Cremes controlades per mantenir i millorar les pastures del Pirineu
Un total de 50 cremes controlades, amb gairebé 600 hectàrees gestionades, és el resultat final de la temporada de crema que ha finalitzat aquest mes d'abril. El programa anual el duu a terme el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb unitats combinades del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) i els Agents Rurals.
Les cremes controlades de vegetació, a banda de ser una bona eina de prevenció d'incendis forestals d'hivern i primavera a les comarques del Pirineu, s'apliquen amb diferents objectius, com mantenir i millorar les pastures. Així mateix, en algunes ocasions també s'utilitzen amb una finalitat cinegètica. A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, com a novetat, se'n va fer una per millorar l'hàbitat dels cérvols, facilitar que es mantinguin dins de la reserva i evitar així que es desplacin a l'exterior, on podrien ocasionar danys.
De manera habitual i no només a l'hivern, també es fan cremes controlades de vegetació amb l'objectiu d'eliminar restes forestals i crear i mantenir punts estratègics, o per millorar la protecció d'infraestructures i nuclis de població. Tot i que pugui semblar paradoxal, algunes de les cremes tenen com a objectiu fomentar la biodiversitat, atès que el foc controlat introdueix una pertorbació moderada en un medi natural que és aprofitada per renovar determinats hàbitats.
Principalment, a les comarques del Pirineu
Aquestes cremes s'executen normalment durant els primers mesos de l'any, en espais i terrenys forestals de Catalunya. La majoria de cremes es fan per les peticions de ramaders, ajuntaments o espais d'especial protecció.
Durant els últims 5 anys, s'han gestionat més 2.000 hectàrees mitjançant cremes, principalment a les comarques del Pirineu. Les comarques on més cremes s'han dut a terme aquesta temporada i més superfície s'ha executat són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya. També se n'han fet al Berguedà i el Ripollès.