Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Crida a la cooperació policial transfronterera en el Dia de les Esquadres al Pirineu

Crida a la cooperació policial transfronterera en el Dia de les Esquadres al Pirineu

Rosa Amorós apel·la a la capacitat dels Mossos d'Esquadra per col·laborar amb les policies francesa i andorrana. Durant l'acte s'ha destacat novament la tendència a la baixa en fets delictius, en els quals la regió té els percentatges més baixos del país
Acte del Dia de les Esquadres 2017
24/04/2017 17:25

La delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha assegurat que els fets delictius han seguit la tendència a la baixa els darrers dotze mesos a la regió, que a nivell de Catalunya es manté com la que té menys delictes registrats per cada 1.000 habitants. Aquest dilluns s'ha celebrat, al poliesportiu Els Til·lers de Sort, el Dia de les Esquadres, amb el qual cada any la Regió Policial Pirineu Occidental fa balanç i condecora les accions o trajectòries de mèrit.

Amorós ha agraït al Cos de Policia de la Generalitat "la dedicació i els serveis prestats en tots els àmbits d’actuació", tot destacant els reptes i oportunitats de tenir una regió policial en la qual es compta "amb una cooperació transfronterera amb la Gendarmeria Nacional Francesa i el Cos de policia d’Andorra, fet que genera reptes però també moltes oportunitats". Per això, la delegada ha reivindicat una major col·laboració entre tots els cossos policials presents als Pirineus, amb l'objectiu de prevenir millor no només delictes sinó també amenaces per terrorisme.

Tot aprofitant la celebració enguany de l'acte al Pallars Sobirà, Rosa Amorós ha tingut un record per l'exdirector dels serveis territorials d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Palau i Betriu, que va morir el febrer passat a causa d'una malaltia sobtada mentre caminava prop de Llavorsí. La delegada ha lloat "la professionalitat i el tracte amable" de Palau. Finalment, ha traslladat un agraïment a l’intendent de la Regió Policial, Ramon Calsina, de qui ha destacat "la seva responsabilitat i dedicació compromesa". Per acabar, ha volgut felicitar Josep Lluís Trapero per la seva designació com a nou Major dels Mossos d'Esquadra, un màxim càrrec policial que s'ha recuperat enguany.

Al Dia de les Esquadres del Pirineu també hi ha assistit el director general de la Policia, Albert Batlle, que ha destacat "el gran compromís dels Mossos amb el territori", especialment aquest any que es compleix el 20è aniversari del desplegament a la regió. Batlle ha reconegut "sentir un especial afecte pel Pirineu", perquè el visita regularment amb la família, i ha volgut subratllar que "Catalunya és un país segur" i que aquesta seguretat "encara es percep més a les comarques del Pirineu, que són les que enregistren les taxes delinqüencials més baixes".

Els reptes: accidents, robatoris i maltractaments

Pel que fa al trànsit, el responsable policial ha destacat la continuada disminució de la sinistralitat a les carreteres de la regió i ha posat en valor novament "la coordinació de totes les forces i cossos de seguretat i serveis d’emergències de la zona per fer front a la complexitat orogràfica del territori".

L'intendent Ramon Calsina ha esmentat com els principals reptes actuals i dels darrers mesos la prevenció dels robatoris a interior de domicilis -amb relació als quals s'ha fet diverses detencions els darrers mesos- i l’atenció a les persones més desfavorides o que pateixen maltractaments. El cap de la Regió Policial ha volgut agrair "el treball amb responsabilitat" dels agents i també la voluntat “d’atendre, ajudar i servir els nostres conciutadans”. Calsina s'ha sumat a l'emotiu record per Josep Palau, de qui ha lloat “l’estimació i orgull que tenia per treballar pel Cos de Mossos d’Esquadra”.

Enguany, a l'RPPO, s’han lliurat 107 felicitacions a mossos d’esquadra per actuacions amb un mèrit especial o bé per la seva trajectòria professional. També s’han concedit 13 felicitacions a ciutadans, membres del serveis d’administració del Cos i efectius d’altres cossos i forces de seguretat. Entre d'altres, destaquen les felicitacions concedides per l'evacuació de dues persones de l’interior d’un pis on s’havia produït un incendi.

Menció per la investigació del 'cas Nadia'

També s’han distingit diversos mossos per la investigació que va portar a les detencions de Fernando Blanco i Marga Garau per conegut popularment com a 'cas Nadia', de presumpta estafa amb donacions que suposadament s'havien de destinar a la cura d'una malaltia rara de la filla dels arrestats. Finalment, s'ha recongut una altra investigació amb la qual es va resoldre, també a l'Alt Urgell, un presumpte intent d'homicidi que inicialment aparentava ser només un accident de trànsit amb ferits greus. Tots dos casos estan ara pendents de judici.