Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cuina Pirinenca de Cerdanya vol recuperar el consum de la xicoia

Cuina Pirinenca de Cerdanya vol recuperar el consum de la xicoia

Els restaurants associats inclouen a les seves cartes la petita escarola, dins de l'objectiu de millorar el prestigi i la identitat de la gastronomia local. El producte apareix en alçada quan es fon la neu
Preparació d'una amanida de xicoia (Foto: ACN)
10/05/2017 19:25

Els restaurants associats a Cuina Pirinenca de Cerdanya s'han proposat recuperar el consum de la xicoia a la comarca tot introduint-la als seus menús i donant-la a conèixer així entre els seus clients. L'associació culinària vol d'aquesta manera crear més atractius gastronòmics de la comarca per tal d'atreure nous visitants.

Per això, els 11 restaurants que formen part de l'entitat, durant els mesos de maig i juny, introdueixen d'una manera o altra, en el menú diari o en la seva carta, plats elaborats amb aquesta petita escarola salvatge, molt coneguda pels autòctons però poc pels forans. El president de Cuina Pirinenca de Cerdanya, Ramon Torruella, ha apuntat a l'ACN que "de Cerdanya es coneixen algunes menges com el trinxat, però la xicoia és una gran desconeguda". Per això, volen "tornar a la cuina de la terra real i recuperar-ne el consum". L'objectiu, detallen, va més enllà d'aquest producte i és "recuperar la qualitat" i el prestigi de la cuina cerdana.

Pixallits, dent de lleó, camaroja, lletsó d'ase o xicoira de burro, són alguns dels noms amb què s'anomena aquesta petita planta de la família de les escaroles. Apareix quan es fon la neu en alçada. De gust una mica amarguen, és ben tendra quan es cull i amargueix més en envellir. Torruella explica que la forma més normal de consum és en amanides, però que també es pot cuinar i incorporar-la en diferents plats.

Els restaurants que formen part de l'entitat Cuina Pirinenca de Cerdanya són Park Hotel, Fonda Cal Fuxet, Rebost de Ger, Cal Jet, Cal Torru, Can Ventura, El Tiró, Fonda Cobadana, Hotel Muntanya Spa, Ca la Núria i Hotel Prado. Torruella ha explicat que juntament amb la xicoia també es vol aprofitar per donar a conèixer els bolets de primavera. El president de l'entitat ha senyalat que "cada restaurant l'ha incorporada al seu menú o a la seva carta com ha volgut, ja sigui com el plat de la setmana o bé al menú diari". Torruella explica que al seu restaurant la serveixen amb amanida amb anxoves o combinada amb diferents bolets que surten a primavera com les múrgoles o els ceps.

Mostrar formulari de contacte