Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Damià Calvet proposa a l'Aragó una cimera per decidir mesures de prevenció sobre l'ós

Damià Calvet proposa a l'Aragó una cimera per decidir mesures de prevenció sobre l'ós

El conseller defensa que el programa d'alliberament es va iniciar amb ple suport institucional, malgrat el creixent rebuig d'administracions locals afectades pels alliberaments. L'executiu aragonès s'ha desmarcat del pla després dels darrers atacs de Goiat

Anàlisi d'un atac mortal de Goiat a una cabra, al Pallars Jussà (Agents Rurals)
Anàlisi d'un atac mortal de Goiat a una cabra, al Pallars Jussà (Agents Rurals)
23/07/2019 10:25

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha proposat fer una cimera entre les administracions superiors responsables de l'alliberament d'óssos al Pirineu al llarg dels darrers anys. Calvet ho ha expressat en una carta de resposta al conseller de sostenibilitat del govern d'Aragó.

En aquest text, el representant de la Generalitat recorda que el projecte Piroslife "compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades, com l'Aragó", malgrat que el nou executiu aragonès ha manifestat que actualment ja no hi dóna suport i, alhora, ha instat la Generalitat a fer-se càrrec dels atacs de Goiat, perquè és qui el va alliberar l'any 2016.

Damià Calvet creu que s'ha de ''compartir experiències i col·laborar en els dispositius previstos al Protocol d'Intervenció amb óssos als Pirineus". La introducció d'exemplars d'Eslovènia a la serralada, apunta, va ser un projecte liderat per França l'any 1996 amb el suport de la Comissió Europea i ''amb l'acord de l'estat espanyol i de totes les administracions pirinenques afectades'', malgrat que darrerament s'hi han mostrat crítics no només el Govern d'Aragó sinó també les administracions més locals, com són les de l'Aran, el Pallars Sobirà i l'Arieja. Aquest últim govern fins i tot va aprovar ara fa dos anys una moció per exigir la fi del programa.

Tot i això, segons informa l'ACN, el conseller creu que la participació de Catalunya en aquest projecte "no és diferent que la resta d'administracions i, en tot cas, és solidària amb el conjunt d'aquestes''. Pel que fa a Goiat, insisteix que ''el posicionament de Catalunya és inequívoc'' a reconèixer que té ''un comportament depredador atípic", si bé rebutja que sigui "agressiu''. Des de la Generalitat afirmen que no descarten "cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure'l del medi'', però que per arribar a aquest punt cal un ''sòlid posicionament tècnic i consens intergovernamental", com el que es va aconseguir l'any passat, "en un temps rècord", per redactar el protocol que preveu l'expulsió d'óssos conflictius.

El Grup de Treball de l'ós bru està integrat actualment pels governs de Catalunya, l'Aragó, Navarra, França i Espanya, a més del Conselh Generau d'Aran. En base a aquest protocol, Goiat és considerat un exemplar ''reiteradament depredador''. Per això s'estan duent a terme "mesures aversives" per intentar modificar la seva conducta, malgrat que, de fet, els seus atacs al bestiar no només no s'han aturat sinó que s'han estès a més territoris. Fins que no finalitzi aquesta fase, "els tècnics no podran fer cap valoració ni donar el vistiplau a la fase següent".

Mostrar formulari de contacte