Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Deixen ovelles mortes davant una seu del Govern francès en protesta pels darrers atacs de l'ós als Pirineus

Deixen ovelles mortes davant una seu del Govern francès en protesta pels darrers atacs de l'ós als Pirineus

El conflicte ja arriba a la zona de Cauterets, on s'ha denunciat la mort de 51 exemplars ovins i la desaparició de 300 més. Aquest mes passat un miler de ramaders van fer una protesta transfronterera contra la presència d'óssos al territori
Protesta de ramaders occitans davant una seu del govern francès (Imatge: France 3)
04/09/2019 18:45

Ramaders occitans i bascos s'han manifestat aquest dilluns a la ciutat de Baiona i han deixat els cossos sense vida de diverses ovelles, mortes per l'ós, davant la Sots-prefectura del Govern Francès als Pirineus Atlàntics. Amb aquesta contundent acció volien denunciar l'augment i l'expansió territorial dels atacs de l'ós bru als Pirineus, que ja arriben fins al vessant atlàntic després que fa temps que es denuncien al Pirineu català, principalment al Pallars Sobirà i a l'Aran.

Els afectats van donar a conèixer, davant la seu del govern central, l'atac que hi va haver la setmana passada -la nit de divendres a dissabte- al municipi de Cauterets, que fa frontera amb l'Aragó i forma part del Parc Nacional dels Pirineus. Segons ha informat France 3, al matí els ramaders afectats van trobar 15 ovelles mortes i 70 de ferides, de les quals 36 han hagut de ser sacrificades. Això deixa un balanç d'un mínim de 50 caps de bestiar morts, que són els que els pagesos han deixat estesos davant de la delegació de l'executiu francès, principal impulsor de l'alliberament d'óssos als Pirineus. A més a més, en l'atac van desaparèixer entre 250 i 300 ovelles més, d'un total de 1.000 que conformaven el ramat.

Aquesta nova protesta arriba després que el 22 d'agost passat un miler de persones es van concentrar a la ciutat aragonesa d'Aínsa contra la presència de l'ós als Pirineus. A la manifestació hi van participar ramaders tant de l'Aragó com dels Pirineus català, occità i navarrès.

El col·lectiu considera demostrat que la presència de plantígrads és incompatible amb el manteniment de l'activitat tradicional de ramaderia extensiva. Per això, demanen a les administracions implicades la retirada de tota la població d'óssos que hi ha ara a la serrada, i que actualment segueix augmentant. En aquest sentit, aquest estiu l'equip de seguiment ha reconegut que enguany han nascut un mínim de 6 nous cadells i que ara mateix hi ha més de 40 exemplars.