Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Denuncien nous incompliments d'ASPID amb la Unitat d'Escolarització Compartida de la Seu

Denuncien nous incompliments d'ASPID amb la Unitat d'Escolarització Compartida de la Seu

La CGT demana que Educació rescindeixi "immediatament" el contracte, després que l'entitat lleidatana ja va ser advertida el desembre passat. Entre d'altres vulneracions, el sindicat exposa l'acomiadament d'una treballadora i la precarització del servei
Reunió a la Seu per demanar la municipalització de la UEC, el desembre passat
27/06/2019 18:30

La secció sindical de CGT a ASPID ha denunciat nous incompliments de l'entitat pel que fa a la gestió de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de la Seu d'Urgell. Concretament, el sindicat exposa que l'associació lleidatana "torna a vulnerar els drets dels treballadors i a precaritzar la UEC, incomplint un cop més el contracte públic amb Ensenyament". Per això, demanen que l'Ajuntament de la Seu es faci càrrec d'aquest servei, amb el finançament adient per part del Govern, després que l'hivern passat aquesta manca de garanties ja va ser debatuda al plenari municipal.

Segons ha recordat la CGT en un comunicat, el desembre passat ja van denunciar davant la Inspecció de Treball "que durant aquests darrers tres anys l'empresa ha vulnerat de forma reiterada els mínims contractuals establerts amb l'administració referent als espais, els professionals i el material escolar". Llavors es va crear una plataforma ciutadana i, paral·lelament, al plenari municipal, Compromís X La Seu i la CUP van presentar una moció conjunta en què es demanava municipalitzar el servei. Aquesta proposta no va tirar endavant, però el consistori sí que va aprovar una moció paral·lela, presentada pel PDeCAT i ERC, en què s'acordava s'instava Ensenyament a rescindir el contracte amb ASPID en cas de nous incompliments, alhora que s'exigia a l'entitat que oferís un servei adient.

Al gener hi va haver una reunió a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell a la qual hi van assistir els diversos portaveus dels partits polítics, el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, la inspectora d'educació i representants d'ASPID. En aquesta trobada es van pactar una sèrie d'acords a fi d’evitar nous incompliments. L'entitat es comprometia a no prendre cap represàlia contra els actuals treballadors, donar-los una continuïtat laboral, mantenir la ràtio de professionals, dotar de recursos suficients el servei i destinar les instal·lacions exclusivament a la Unitat d'Escolarització Compartida.

Tanmateix, segons la CGT, "a 27 de juny del 2019 l'empresa no ha complert amb la seva paraula, perquè el passat dijous 13 de juny va fer saber a una de les seves treballadores que prescindia d’ella, tot al·legant que la normativa del Departament d'Educació no exigeix que hi hagi dos tutors". Un argument que el sindicat nega, perquè precisament "el projecte amb el qual ASPID va guanyar el concurs públic constava de dos tutors i un tallerista". I hi afegeixen que "durant una part del curs escolar 2018-2019 ja es va vulnerar aquesta ràtio, en comptar únicament amb un professional". En aquest sentit, denuncien que "la intenció de l'entitat és novament no complir amb els compromisos contractuals establerts amb l'administració i refermats amb l’acord amb l’Ajuntament de la Seu, en fer fora una treballadora i reduir la ràtio a un tutor i un tallerista per a tot el servei". A més a més, l'entitat sindicat creu que l'acomiadament és "una represàlia per la lluita sindical que es va fer" i "una nova retallada per part d'ASPID".

Demanen la readmissió

Per tot plegat, la CGT demana la rescissió "immediata" del contracte entre el Departament d’Ensenyament i ASPID, perquè l'entitat "segueix incomplint de forma reiterada els compromisos signats", i que l'Ajuntament de la Seu insti la conselleria a fer efectiva aquesta extinció del contracte i demani al Govern la municipalització del servei. Alhora, reclamen la "readmissió de la treballadora acomiadada i la continuïtat laboral de tots i cada un dels professionals de la UEC. El sindicat considera que la gestió directa des del municipi "garantirà un bon funcionament i una destinació correcta dels recursos i els drets dels treballadors".

Finalment, volen també el "restabliment amb caràcter retroactiu de tots els drets laborals negats per part de l’empresa: convenis reguladors, diferències salarials, hores de docència i dies de vacances, així com tipus de contractes avui dia irregulars".