Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Denuncien tracte denigrant per part del propietari d'un restaurant de Soldeu

Denuncien tracte denigrant per part del propietari d'un restaurant de Soldeu

Segons els clients afectats, l'encarregat els va recriminar que portessin un llaç groc, els va etzibar que “aquests haurien de ser afusellats” i els va instar a sortir del local de males maneres. Els visitants han posat el cas en coneixement del Govern d'Andorra
Imatge difosa per Jordi Balsells del restaurant al qual ha denunciat per tracte denigrant
30/01/2019 18:20

Un visitant català que aquest dissabte passat estava a Andorra ha denunciat el tracte denigrant que li va dispensar el propietari d'un bar-restaurant de Soldeu, 'La Palmera de la Neu', pel fet de portar un llaç groc a la jaqueta. El turista, Jordi Balsells, ha fet pública la situació i l'ha posat en coneixement del Govern d'Andorra.

Segons exposa Balsells, el cap de setmana passat estava de visita a Soldeu amb dues amigues quan va decidir comprar un entrepà a La Palmera. Tot just entrar, afirma, es va trobar "un senyor, discutint amb una senyora", i quan li va demanar si podia entrar amb el gos li va assenyalar el llaç groc i li va etzibar que "això sí que em toca els collons".

Balsells assegura que inicialment va optar per no fer-li cas davant el que considera com "una clara i evident provocació", però que en arribar a la barra va comprovar que aquell home era el propietari del local. Llavors, l'amo es va acostar a ell novament i el va mirar fixament. Davant d'aquesta actitud, el client li va justificar que portava el llaç en solidaritat amb els presos catalans "que porten més d'un any sense judici" i li va mostrar una foto de Jordi Sànchez.

"Fins als collons de vosaltres"

Llavors, l'encarregat li va respondre que "aquests (els líders independentistes) haurien de ser afusellats", que el client estava "en un altre país", que ell deia el que li donava la gana i que estava "fins als collons de vosaltres", en al·lusió als catalans. Jordi Balsells hi afegeix que, finalment, l'amo va mirar al cambrer de la barra "de molt males maneres" i li va dir "que paguin i se'n vagin". A més a més, assegura que li van cobrar per l'entrepà més del que estava estipulat a la carta (7,50 €), perquè va donar un bitllet de 10 euros i només li van tornar 50 cèntims de canvi.

En l'exposició dels fets, Balsells hi fa constar que les dues dones amb què estava de visita -originàries d'Andalusia i de Rússia- es van espantar per l'actitud catalanòfoba de l'encarregat i posteriorment li van dir que "ara sí" entenien què passa a Catalunya i que es pensaven "que aquestes coses només passaven a Turquia".

De la seva part, consultat per Ara Andorra, el propietari denunciat ha negat que fes fora els clients de manera agressiva i addueix que tot el que va dir era "en to de conya". Un punt de vista que Jordi Balsells qüestiona, tant per les expressions ofensives que va emprar com perquè afirma que, en sortir del bar, un cambrer li va dir que "no li fes cas" perquè es comporta així "cada dia".

El restaurador, en les mateixes declaracions, opina que els turistes no haurien de lluir símbols com ara el llaç groc quan visiten Andorra. I, tot i assegurar que té "amics i clients independentistes", posteriorment reconeix que, a nivell personal, ha arrencat llaços grocs a Andorra perquè està explícitament en contra que al Principat es reivindiqui l'alliberament dels presos polítics catalans. Finalment, nega que no els tornés el canvi correcte.

L'ANC Alt Urgell també s'ha fet ressò del tracte presumptament vexatori dispensat pel propietari d'aquest establiment. L'entitat, tot i matisar que es tracta d'uns fets succeïts al país veí, ha demanat al Govern d'Andorra que "no toleri" actituds que considera manifestament "feixistes" i que, més enllà del rerefons polític, perjudiquen la imatge turística del Principat.