Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Descobreixen a la Vall d'Àssua centenars de gravats a la pedra de l'Edat Mitjana

Descobreixen a la Vall d'Àssua centenars de gravats a la pedra de l'Edat Mitjana

És el primer indret del Pirineu català on es constata una densitat tan gran de petròglifs a l'exterior. La majoria fan referència a escenes bèl·liques, amb profusió de cavallers armats amb llances
07/01/2019 18:10

Veïns de la vall d'Àssua, a l'entorn de Sort, han descobert de forma casual centenars de gravats medievals a la roca. En alguns casos representen escenes i en altres es tracta d'elements aïllats. Ermengol Gassiot, membre del Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya de la UAB i CESIC, ha dit a l'ACN que es tracta d'una troballa ''molt important'' i hi ha afegit que possiblement daten entre els segles XI i XIV.

La presència d'elements com ara cavallers armats amb llances i esperons sobre els cavalls és el que ha portat a situar els gravats a l'Edat Mitjana. Gassiot ha afirmat que ''sorprèn'' sobretot la quantitat de gravats que hi ha i assegura que no recorda cap altre lloc del Pirineu català amb aquesta densitat de petròglifs a l'exterior. Sorprèn també l'elevada presència de cavallers i individus armats, en un espai que tradicionalment ha estat ramader.

La troballa feta al Pallars Sobirà està dispersa sobre un eix de prop d'un quilòmetre de longitud seguint la part altra del vessant solà d'un barranc. L'indret és molt abrupte i cau de manera molt pronunciada en un terreny que en molts punts és rocós. Els gravats estan situats entre els 1.390 i els 1.710 metres d'altitud. Tots els panells d'art són a l'aire lliure i consisteixen en motius gravats a la roca mare, en superfícies llises, majoritàriament, orientades cap al sud. Tot i tractar-se d'un terreny molt abrupte, en alguns punts sembla que ressegueixen el traçat d'un antic camí.

Pràcticament en tots els casos els gravats documentats consisteixen en motius definits mitjançant línies fines i estretes. En alguns la fondària és major i en d'altres menor. Malgrat això, dins aquest tipus d'incisió es poden distingir alguns exemples on el traç és una mica més gruixut. Quan això passa acostuma a ser en figures que semblen tenir una certa singularitat com determinats personatges. Gassiot ha explicat que ara caldrà fer una valoració acurada, ja que hi ha superposició d'elements.

Guerrers i cavalls

L'observació dels diferents panells permet inferir l'existència clara d'una variabilitat cronològica entre ells, segons Gassiot. En el conjunt dels motius gravats -especialment en aquells que semblen ser més antics- hi ha un clar predomini d'humans muntant a cavall i també d'humans i cavalls en solitari. També hi ha una freqüència elevada d'armes, principalment llances, i en alguna ocasió espases. Els cavallers sovint porten esperons als peus.

Tot i això, no totes les figures humanes descobertes porten armes. Moltes altres vegades apareixen simplement amb la roba i ocasionalment el que semblarien ser instruments musicals com un sac de gemecs. En algun cas es representa un sac de gemecs aïllat, sense persona.

En algunes parets hi apareixen escenes més complexes. La pràctica totalitat dels panells tenen diverses figures, de vegades enmig d'una gran quantitat de línies rectes de traç també molt fi. De vegades les figures no es troben en el mateix nivell i fins i tot se superposen les unes a les altres. No obstant això, hi ha diversos exemples en què una part del panell conforma una espècie de fris on s'hi il·lustra una escena bèl·lica. En aquestes ocasions hi ha presència de cavallers acompanyats de soldats d'infanteria que es contraposen a com a mínim una figura humana a la qual envesteixen amb la llança. Crida l'atenció que tots els cavalls i cavallers miren cap a la dreta i per tant, atesa la posició dels panells, orienten cap a la vall. De forma puntual es representen animals diferents dels cavalls com poden ser llops, guineus i aus.

En bon estat

Pel que fa a l'estat de conservació, Gassiot ha dit que en general ''és bona'', tot i que en alguns casos ''les línies estiguin poc definides''. En molts gravats és habitual apreciar la presència de líquens que tapen part dels motius i en d'altres casos s'ha detectat que la mateixa evolució del vessant provoca que algun tram d'algun panell estigui parcialment cobert de terra, tapant alguna part de les figures. D'altra banda, en alguna ocasió han aparegut esquerdes a la roca amb posterioritat a l'elaboració del gravat.

  • Detall d'un gravat medieval, descobert a la Vall d'Àssua, que reprodueix un cavaller (Foto: ACN)
  • Detall del cap d'una figura medieval esculpida a la roca a la Vall d'Àssua (Foto: ACN)