Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Desmantellat un entramat empresarial que evadia diners a Andorra en helicòpter

Desmantellat un entramat empresarial que evadia diners a Andorra en helicòpter

El complex grup societari, establert principalment a Marbella, utilitzava el seu heliport per anar tant al Principat com a Gibraltar i Suïssa. La Guàrdia Civil, que ha embargat desenes de vehicles i propietats, estima que haurien defraudat més de 10 milions d'euros
Desmantellament d'un entramat societari
24/02/2016 17:55

La Guàrdia Civil ha comunicat el desmantellament d'un "complex entramat societari" que hauria amagat a la hisenda espanyola més de 10 milions d’euros durant els darrers quatre anys, en bona part mitjançant l'enviament de diners en helicòpter cap a Andorra, Gibraltar i Suïssa. En l'operació, denominada 'Malaspina', s'ha detingut cinc persones, de nacionalitats espanyola i romanesa, i s'ha intervingut 550.000 euros en metàl·lic. A més a més, s'ha localitzat béns per valor de 50 milions d'euros, s'ha decomissat una cinquantena de vehicles i s'ha embargat diversos comptes bancaris.

Segons ha explicat l'institut armat, l'operació s'ha fet bàsicament a Màlaga, Cadis i Madrid. La investigació va començar al 2013, com a conseqüència d'un expedient dels òrgans d'Inspecció de l'Agència Tributària mitjançant el qual es va tenir coneixement de l'activitat il·lícita sistemàtica d'un grup empresarial establert principalment a Marbella. Durant la investigació, els membres d'ambdós organismes van poder comprovar com, fent ús d'una sofisticada enginyeria societària, es conformava un entramat dissenyat amb la finalitat d'ocultar a Hisenda els guanys obtinguts. Després d'analitzar multitud d'informació de diverses fonts -i especialment els moviments de més de 200 comptes bancaris- es van detectar ingressos superiors als declarats, que sobrepassarien els 10.000.000 € en el període de quatre anys.

La recerca va portar a concloure que gran part dels guanys eren enviats Andorra, Suïssa o Gibraltar, i que per fer-ho es valien d'un helicòpter ubicat a la finca des d'on es dirigia el negoci. Des de l'heliport propi, presumptament es feia constants viatges a aquests destins.

L'entramat comptava amb la necessària participació d'assessors que, mitjançant l'ús d'enginyeria societària, van aconseguir formar un entramat tipus holding en què hi ha més de 70 societats, entre les quals es troben tant les que realment presten un servei d'hostaleria o donen servei als principals negocis, com una infinitat de societats interposades, administradas per testaferros que també han estat detinguts o bé investigats. Tot plegat confluïa en diverses societats establertes a Gibraltar.

També s'ha registrat dues caixes de seguretat d'entitats bancàries, on es van intervenir els 500.000 € en metàl·lic. Gran part de la documentació d'interès va ser recollida en les oficines centrals del grup societari, on es va confiscar diversos dispositius electrònics i ordinadors que estan sent objecte d'anàlisi, no descartant-se que de l'esmentat estudi s'obtinguin noves dades que permetin estendre la investigació per aquest o altres delictes.