Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Dinosfera mostra al públic la restauració de peces de dinosaures localitzades en diversos jaciments del Pirineu

Dinosfera mostra al públic la restauració de peces de dinosaures localitzades en diversos jaciments del Pirineu

Els visitants poden conèixer aquest procés i veure'l en directe durant les hores d'obertura de l'equipament
Treball de restauració a Dinosfera (Foto: ACN)
17/08/2018 21:27

El Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó (Alt Urgell) permet veure en directe, fins al pròxim 11 de setembre, el procés de restauració d'algunes de les peces de dinosaures que s'han extret en el marc de les campanyes d'excavació que es duen a terme en diversos jaciments del Pirineu. Aquesta iniciativa, que permet complementar la visita a l'equipament, té com a objectiu divulgar la tasca que duen a terme els investigadors i, a la vegada, preparar el material que serà objecte d'estudi. Durant el mes de juliol i la primera quinzena d'agost han passat per l'espai unes 2.000 persones, una quarta part del volum mitjà de visites que es registren de forma anual, motivades, en molts casos, per l'ampli ventall d'activitats que s'hi desenvolupen.

Veure en directe com es restauren peces de dinosaures localitzades en diversos jaciments del Pirineu és possible durant les vacances escolars d’estiu a Dinosfera, a Coll de Nargó. L’activitat, que es duu a terme en els mateixos horaris d’obertura de l’equipament –a excepció dels dilluns-, pretén acostar als visitants la recerca paleontològica que es desenvolupa en aquesta zona. L’Irina Fernández és l’encarregada d’aquesta tasca i explica que al públic “els hi agrada molt veure la feina que hi ha al darrera de les exposicions i veure que hi ha fòssils de dinosaures al seu abast i que els poden tocar”, segons informa l'ACN.

D’entre els encuriosits que s’acosten a veure la seva feina, n’hi ha que li pregunten, diu la restauradora, “si els fòssils són de veritat”. També s’interessen en saber si són de la zona i si encara se'n poden trobar. De fet, a Coll de Nargó s’ha localitzat la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa i s’ha constatat que era un entorn propici per a la cria, en tractar-se d’una zona pantanosa i de platja que comptava amb molta vegetació.

Les peces amb les quals treballa la Irina aquests dies són de fa 68 milions d’anys i corresponen a la darrera època en què van viure els dinosaures abans de la seva extinció. La seva feina consisteix, bàsicament, en treure les restes de sediment que hi han quedat després de la seva extracció, a més d’enganxar i consolidar amb resines sintètiques aquelles parts que estiguin trencades. Un cop preparat el material, es traslladarà a Isona, al Museu de la Conca Dellà, o a la seu de l’Institut Català de Paleontologia per estudiar-lo i, posteriorment, retornar novament a Coll de Nargó.

Vuit mil visites anuals

Per Dinosfera hi passen de mitjana cada any unes 8.000 persones i, aquest 2018, entre el mes de juliol i fins a la primera quinzena d’agost s’han registrat unes 2.000 visites, una xifra que fa preveure que l'estiu es tancarà amb una tendència ascendent respecte als anys anteriors. El tipus de públic més habitual és el conformat per famílies amb nens de totes les edats, segons ha asssenyalat una de les tècniques de l’equipament, Mònica Ferrer.

Activitats com ara la possibilitat de veure com es duen a terme els treballs de restauració són un reclam per atreure nous visitants. Durant els caps de setmana d’estiu també s’ofereixen visites guiades al museu i el jaciment, les quals també es realitzen a la tardor i la primavera un dissabte de cada dos. A més, aquest divendres té lloc, per segon any consecutiu, el Sopar Cretaci, en la qual una cinquantena de persones podran degustar diverses propostes culinàries poc habituals en la dieta actual.