Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Dissabte comença la temporada de pesca continental

Dissabte comença la temporada de pesca continental

Enguany ja s'aplicaran algunes mesures de la nova Llei de Pesca, tot i que encara no està aprovada definitivament Medi Ambient vol potenciar la pesca sense mort per afavorir la repoblació
Pesca al Pirineu
10/03/2010 17:48

La temporada de pesca de truita començarà aquest dissabte i es perllongarà fins al 30 d’agost. En el cas de la pesca en alta muntanya, s’iniciarà el 15 de maig i serà fins al 30 de setembre.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge manté habilitada la línia de telèfon 012 pels permisos i els tràmits per Internet a través de l’Oficina Virtual de la Generalitat per a l’obtenció de les llicències i permisos.

La Llei d’ordenació de la pesca en aigües continentals, aprovada el 23 de desembre de 2009, no es pot aplicar completament fins que el Pla d’ordenació de la pesca, en el quals actualment s’està treballant, no estiguin aprovats. No obstant això, hi ha aspectes que sí que ja s'aplicaran, com ara la prohibició de pescar en els trams on s’estigui desenvolupant una competició esportiva si no s’hi està inscrit, o les habilitacions de les noves taxes de la pesca recreativa per les quals es fomenta la pesca sense mort.

La llicència de pesca recreativa per a menors de 14 anys i la de persones amb incapacitat està exempta de pagament i l’obtenció del permís diari és gratuït si està habilitat únicament per una zona controlada de pesca sense mort. Així mateix, els jubilats també estan exempts del permís de dilluns a dijous, excepte festius i vigília de festius.

Una de les altres novetats és que en les zones de pesca controlada de ciprínids en les quals hi sigui present la truita comuna, la pesca d’aquesta espècie només es pot efectuar en la modalitat sense mort.

Entre les noves zone de pesca que s'han creat, deu en total, hi ha el riu d'Alp, al pont d'Estoll; la piscifactoria de Palou, al riu Rialb; la Ribera Salada a l'alçada del Pont de Querol i el molí de l'Ingla; el riu Durro a l'Aiguabarreig amb la Noguera de Tor; el Torrent d'Esterri a l'aiguabarreig amb Noguera de Cardós; i l'estany de Montcortès.

Detalls de la normativa

Per als salmònids, el període hàbil de pesca serà del 13 de març fins al 31 d’agost, ambdós inclosos.
 
Si les espècies viuen en aigües incloses en "Zona de truites", el període hàbil de pesca és el corresponent al dels salmònids. Se n’exceptuen els embassaments d’Oliana, Sant Ponç, Sant Antoni, Canelles i Santa Anna, en els quals el període hàbil d’altres espècies d’aprofitament piscícola és tot l’any.

S’estableix un límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) de 2 exemplars per pescador i dia per a les zones de pesca lliure, 4 exemplars per pescador i dia per a les zones de pesca controlada i 6 exemplars per pescador i dia a les zones de pesca controlada intensiva. Pel que fa a la truita irisada, s’estableix un límit de 6 captures per pescador i dia per a les zones de pesca controlada intensiva.

Es prohibeix el manteniment de les captures en viu en xarxes un cop pescades, a excepció dels concursos de pesca.

Sempre que es pesqui amb esquer natural, s'han de fer servir hams sense mort o amb l'arponet completament esclafat, a excepció de les zones de pesca controlada intensiva i les competicions oficials de ciprínids.

En aigües declarades com a zona de truita, l’ús d’esquer artificial únicament s’autoritza amb un sol ham, excepte a les zones de règim intensiu.