Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ECP presenta esmenes als pressupostos de l'Estat per millorar l'Eix Pirinenc

ECP presenta esmenes als pressupostos de l'Estat per millorar l'Eix Pirinenc

El diputat Jaume Moya reclama eixamplar el conflictiu túnel de Viu de Llevata i millorar-ne la il·luminació. El tram de l'N-260 entre Perves i el Pont de Suert és un dels punts negres de la xarxa viària
El túnel de Viu de Llevata, a l'N-260
16/04/2018 17:30

El grup parlamentari d'En Comú Podem al Congrés espanyol presentarà properament un seguit d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per promoure inversions en la seguretat als punts negres de les carreteres de l’Alt Pirineu i l’Aran. Entre aquestes hi ha la sol·licitud de millores al tram de la carretera N-260 (Eix Pirinenc) a Viu de Llevata, que connecta l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà.

Pel diputat d'ECP per la circumscripció de Lleida, Jaume Moya, és fonamental reforçar la seguretat a les carreteres del Pirineu, atès que són un eix de comunicacions clau entre els estats francès, andorrà i espanyol i, alhora, via de trànsit de vehicles pesants entre Catalunya, l'Aragó i la frontera francesa. No obstant això, afirma Moya, “no és admissible deixar de banda les necessitats de mobilitat de les persones residents al Pirineu i l’Aran, que tenen en l'N-230 i en l’Eix Pirinenc rutes d’obligat trànsit per a la seva vida quotidiana”. En aquest sentit, de la mateixa manera que han promogut esmenes al projecte de l'N-230, “posant el focus en la preservació de la vida als pobles i en el respecte a les activitats econòmiques i al medi ambient del territori”, han elaborat un seguit d’esmenes als PGE.

La principal demanda és la d'inversions en el túnel de l'N-260 a Viu de Llevata, tot garantint "solucions a la seva estretor i escassa il·luminació, que el converteixen en un punt negre de l’Eix Pirinenc". Àngel Porté, membre de la coordinadora de Catalunya en Comú, considera que “en ple segle XXI, en una carretera nacional del que es considera un país desenvolupat, no hi poden existir punts tan crítics com és el túnel de Viu”. Porté exigeix mesures urgents per acabar amb l’elevat risc de xoc frontal perquè "la tortuosa carretera N-260 hauria de ser una via que permetés una comunicació segura, fàcil i fluida entre les veïnes i veïns de les comarques pirinenques, tan properes i tan llunyanes alhora, i que avui per avui dista molt de complir aquesta funció".

Els comuns també han recollit la demanda dels veïns i veïnes de Betlan, al municipi de Vielha e Mitjaran, que han remès una petició al Ministeri de Foment perquè doni seguretat a l’accés al seu nucli des de l'N-230. En la seva esmena, Jaume Moya demana que amb urgència se senyalitzi i il·lumini el lloc i, alhora, es realitzi un projecte per construir-hi una rotonda o un tercer carril d’incorporació i gir, que posi fi als elevats riscos d’accidentalitat.