Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Editat el primer mapa-guia del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

Editat el primer mapa-guia del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

El document vol donar més visibilitat a l'espai conjunt que conformen des de l'any passat els parcs naturals de l'Alt Pirineu, Sorteny, el Comapedrosa i l'Arieja. Es distribuirà en oficines de turisme, punts d'informació i establiments turístics de Catalunya, Andorra i Occitània
03/07/2020 16:26

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat el primer mapa guia del Parc Pirinenc de les Tres Nacions (PP3N). El recinte protegit català ha impulsat el nou document en coordinació amb els altres espais naturals de França i Andorra que en formen part: els parcs naturals  de la Vall de Sorteny, de les Valls de Comapedrosa, i dels Pirineus de l'Arieja.

És una de les primeres accions conjuntes acordades l’any 2019 per aquest espai transfronterer, creat el 2018 per a la promoció conjunta del paisatge i el patrimoni natural i cultural més enllà de les fronteres territorials. La presentació s'ha fet aquest divendres al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, al municipi pallarès de Soriguera. Aquest nucli, situat a prop de l'Alt Urgell, acull el jaciment arqueològic més important del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per "rememorar els avantpassats pirinencs que no entenien de fronteres".

En el disseny hi ha col·laborat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Atès que Catalunya, França i Andorra fan servir sistemes de projecció cartogràfics diferents, ha calgut la unificació i la integració de la informació cartogràfica dels diferents àmbits territorials. S’imprimirà a tots tres països i es distribuirà abans de Setmana Santa de manera gratuïta en els centres d’informació de tots els parcs naturals (un total de 13) i oficines de turisme (22) que formen part del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Entre ells hi ha, a la Seu d'Urgell, la Casa dels Parcs i les oficines de turisme de l'Espai Ermengol i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

També es repartirà per més de 200 establiments turístics de l'àmbit territorial, com ara allotjaments, restaurants, museus i centres d’interpretació, perquè actuïn de xarxa per a la seva difusió. Més enllà dels Pirineus, l'Agència Catalana de Turisme i al Patronat Ara Lleida el distribuiran a les fires internacionals de turisme en les que participin. L'objectiu és posicionar el PP3N dins del sector de l'ecoturisme com "2n dels grans espais naturals protegits transfronterers d'Europa".

En diversos idiomes

El nou mapa s’ha elaborat en versió bilingüe català/francès, els idiomes oficials del PP3N. Tanmateix, es preveu editar una altra versió anglès i castellà, per arribar al màxim nombre de públic. El mapa inclou una breu explicació de cadascun dels quatre parcs integrants del parc transfronterer, la seva localització i extensió, i els seus punts més emblemàtics i característiques singulars.

L’objectiu és que el visitant coneguique és el Parc Pirinenc de les Tres Nacions,  quins son els diferents accessos que hi ha per arribar-hi, a quins equipaments pot ampliar la informació, les dades de contacte de cada parc i un recull de fotografies sobre els valors naturals, culturals i paisatgístics essencials que caracteritzen el PP3N.

Una quarantena d’accions previstes

A més del mapa guia que ara ha vist la llum, els quatre parcs naturals de Catalunya, França i Andorra implicats van acordar a final de desembre de 2019 el full de ruta que haurà de guiar aquest espai transfronterer, amb una quarantena d’accions per implementar al llarg dels propers 4 anys.

Entre elles hi una app comuna per accedir a la informació i recursos dels 4 parcs, un domini web comú, inventariar els hàbitats i         espècies a conservar, promoure els productes locals en fires locals i en grans ciutats, i establir mecàniques d’intercanvi per a escolars, famílies i professionals entre els parcs integrants, entre d'altres.

A la presentació hi han participat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el president junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi; el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga; l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla; el director de l’ICGC, Jaume Massó; el conseller de Medi Ambient de la Massana i representant del Parc del Comapedrosa, Sergi Gueimonde; el cònsol major d’Ordino i president del Parc Natural de Sorteny, Josep Àngel Mortés; el president del Parc Natural Regional dels Pirineus de l'Arieja, Kamel Chibli, i el president de l'Associació d'amics d'aquest espai natural occità, Jean-Claude Rivère.

Per posar en valor el patrimoni històric del despoblat medieval de Sant Creu de Llagunes, del 3 de juliol al 3 d’agost s'organitzaran visites teatralitzades. El PP3N va néixer fa poc més d’un any, amb la signatura d’un protocol de col·laboració internacional entre Catalunya, Andorra i França, per crear una marca d’identitat comuna per a la promoció turística i l’impuls d’accions conjuntes en un espai natural que suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis: 15 de catalans, dos d’andorrans i 141 de francesos.

  • Presentació del primer mapa-guia del Parc Pirinenc de les Tres Nacions (Foto: Govern)
  • Mapa del Parc Pirinenc de les Tres Nacions