Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Beatus de la Seu torna al Museu Diocesà d'Urgell

El Beatus de la Seu torna al Museu Diocesà d'Urgell

El Bisbat i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya l'han tractat els darrers dos anys i ara es mantindrà sota estrictes mesures de seguretat pel seu gran valor. La peça va ser robada i posteriorment recuperada ara farà 20 anys
Beatus de Liébana de la Seu (Foto: Museu Diocesà d'Urgell)
25/08/2016 11:25

El Beatus de Liébana de la Seu tornarà properament al Museu Diocesà d'Urgell. Des de l'espai patrimonial han confirmat que estan completant el procés perquè l'original sigui novament consultable a la ciutat, precisament 20 anys després que fos robat (el 29 de setembre de 1996). Posterioment, al gener de 1997, agents de la Guàrdia Civil el van recuperar i van detenir el lladre. Des d'aleshores el manuscrit medieval, de gran valor, no s'ha tornat a exposar al museu, on de moment se'n pot veure un facsímil.

Segons s'ha fet públic ara, a través del diari 'El País', els darrers dos anys s'ha dut a terme un procés de recuperació, al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a Valldoreix, per restaurar-lo i deixar-lo a punt perquè torni a la Seu, aquesta vegada sota mesures molt estrictes de seguretat. El procediment s'ha dut a terme amb un gran secretisme per exprés desig tant del museu com dels restauradors. La directora del CRBM, Àngels Solé, ha subratllat que l'obra estava en força bon estat, ja que durant aquest temps ha estat ben guardada, però que necessitava una revisió abans no torni a estar de cara al públic.

El Beatus original consta de 239 folis, tot i que en falta un: la pàgina 15 que el lladre va mutilar per mostrar-la al col·leccionista que l'hi volia comprar, i que no s'ha recuperat mai més. L'obra va ser una de les més populars de l'Edat Mitjana i, que se'n tingui constància, només se'n conserven 27 còpies a tot el món, de les quals dues a Catalunya: a la Seu i a Girona. El lladre, el francès Gilbert Julien Ollier, va ser detingut a la frontera l'any 1998 i posteriorment condemnat, tot i que més endavant va fugir de la presó, tot aprofitant un permís, i no ha estat mai més localitzat.

El Museu Diocesà d'Urgell rep actualment uns 25.000 visitants l'any.