Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Bisbat d'Urgell homenatja Sant Josep de Calassanç

El Bisbat d'Urgell homenatja Sant Josep de Calassanç

Els superiors majors de l'orde dels escolapis han assistit aquest dimarts a una missa celebrada a la Catedral de Santa Maria d'Urgell
Homenatge Sant Josep Calassanç
17/10/2007 11:27

El Bisbe d'Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha presidit aquest dimarts els actes d'homenatge que s'han fet a la diòcesi d'Urgell per Sant Josep de Calassanç amb motiu de la celebració dels 450 anys del seu naixement. Els actes ha comptat amb la participació dels Superiors Majors de l'Orde dels Escolapis, fundada pel sant, que s'han desplaçat de diversos punts del món. Han estat 38 responsables de les comunitats que l'Orde té distribuïdes per Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica els que han participat en una celebració litúrgica solemne a la Catedral de Santa Maria duta a terme al migdia. Després han estat presents en la col•locació i benedicció de la imatge de Sant Josep de Calassanç. També han pogut admirar un dels pocs documents que s'han conservat escrits de puny i lletra del sant: les actes que prenia com a secretari del Capítol Catedralici.

Sant Josep de Calassanç és considerat un dels paladins de la docència popular a causa de la creació que va impulsar de la Congregació Paulina de l'Escola Pia, el 1617, una fórmula d'escola popular oberta a totes les classes socials, sense distinció d'ètnies, de posicionament o de credo. El 1640 va fundar un Centre Superior de matemàtiques i ciències a la ciutat de Florència i va mantenir una fluida relació amb Galileu Galilei.

Havia nascut a Peralta de la Sal, a la comarca de la Llitera, al bisbat d'Urgell, el 1557. La seva vinculació amb Tremp ve donada pel seu nomenament com Arxiprest de Tremp, una demarcació molt àmplia aleshores. Va estar vinculat amb la diòcesi d'Urgell des de 1587, on va ser mestre de cerimònies de la Catedral i secretari del Capítol Catedralici, càrrecs que l'hi van permetre d'intervenir en afers diocesans, i d'actuar contra bandolers i hugonots.