Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / 'El camp de treball de la falç i el martell' recupera un episodi poc conegut de la Guerra Civil a l'Alt Urgell

'El camp de treball de la falç i el martell' recupera un episodi poc conegut de la Guerra Civil a l'Alt Urgell

Ple a l'Arxiu Comarcal en la presentació del llibre de Jordi Nistal. La recerca ha permès conèixer com era el recinte de presoners que es va crear al terme de Montferrer el març de 1938
Presentació del llibre 'El camp de treball de la falç i el martell'
06/03/2017 14:00

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell es va omplir aquest divendres passat per a la presentació del llibre 'El camp de treball de la falç i el martell', una investigació de Jordi Nistal que recupera un episodi poc conegut de la Guerra Civil a l'Alt Urgell: el camp de presoners que hi va haver al terme de Montferrer entre març de 1938 i febrer de 1939.

En una entrevista a RàdioSeu, Nistal ha explicat que ell mateix va començar la recerca pràcticament des de zero perquè hi havia poca documentació feta pública sobre aquest recinte del bàndol republicà, controlat per tropes comunistes, amb el qual es pretenia obrir camins cap al Pallars durant els combats al front de la Noguera Pallaresa i el Segre. L'objectiu, explica Nistal, era "atrinxerar-se davant de l'ofensiva franquista que es preveia propera i que de fet va arribar al desembre de 1938".

El llibre fa una reconstrucció de com era el camp, on era, com es va construir, quina activitat s'hi feia, d'on provenien els presoners i també les dures condicions a les quals estaven exposats. L'autor n'esmenta especialment que "és un aspecte de la Guerra Civil que pràcticament no s'ha estudiat" i que li va sobtar comprovar "que persones que havien viscut la guerra en desconeixien l'existència". Un fet que atribueix al mateix "aïllament" que prioritzaven els impulsors d'aquests recintes, que estaven molt incomunicats amb l'exterior i fins i tot amb els nuclis més propers.

Jordi Nistal ha destacat, entre d'altres aspectes, que entre els internats no només hi havia presoners del bàndol nacional sinó també joves en edat militar que havien desertat per no haver d'anar a combatre però que posteriorment havien estat arrestats. La majoria, tant els presoners com els responsables del camp, provenien de fora de la comarca, especialment de l'Aragó, tot i que també n'hi havia que havien estat traslladats des de presons de Barcelona.

A Catalunya hi va haver un total de sis camps com aquest, un dels quals també era a l'Alt Urgell. Concretament, el camp número 5 ubicat a Ogern i que anteriorment ja ha estudiat l'escriptor i veí d'Ogern Jordi Cardona.