Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El cap de Govern d'Andorra rep positivament la previsió d'avançar la reobertura de la frontera

El cap de Govern d'Andorra rep positivament la previsió d'avançar la reobertura de la frontera

Xavier Espot agraeix "de manera explícita" les gestions fetes per l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. El pla definitiu de la Generalitat permetrà reprendre totalment la mobilitat amb el Principat abans de Nadal
Xavier Espot, en una roda de premsa amb Joan Martínez Benazet (Foto: Govern d'Andorra / arxiu)
20/11/2020 12:45

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha agraït a la Generalitat de Catalunya, i de manera concreta al vicepresident i als consellers del Govern català, la "receptivitat" que han tingut en relació amb les demandes fetes des del Principat pel que fa al pla d'obertura progressiva d'activitats que es va publicar de manera definitiva ahir dijous. Unes peticions que, assegura Espot, "han estat ateses". 

L'executiu andorrà valora com a especialment positiu el fet que a partir del 21 de desembre -sempre que la situació sanitària ho permeti- ja es tornarà a permetre la circulació entre Andorra i Catalunya, totalment i sense cap restricció. Espot ha celebrat aquesta decisió, que ha qualificat de "bona notícia tant per a l'economia del país com des d'un punt de vista emocional, pels vincles familiars i d’amistat que una part de la població d'Andorra té amb Catalunya".

Sobre aquest punt, el cap de Govern també ha agraït "de manera explícita" les gestions dutes a terme els darrers dies des de l'Ajuntament de La Seu d'Urgell i "concretament les accions realitzades per part de l'alcalde", Jordi Fàbrega, com també la petició de reobertura feta igualment pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell mitjançant la seva presidenta, Josefina Lladós. Espot, alhora, ha confirmat que durant aquests dies han mantingut contactes amb l'ambaixador d'Andorra a Espanya i amb el Govern espanyol per aconseguir aquesta revisió. Finalment, ha agraït "les iniciatives que s'han dut a terme per part del sector privat, que ha col·laborat en les negociacions".

Cal recordar que, d'acord amb el pla presentat pel Govern català, a partir de la fase 3 de reobertura (si no hi ha canvis, des del 21 de desembre), ja serà possible que els residents de Catalunya puguin entrar novament a Andorra, amb la "repercussió positiva que això representa per a l'economia i la societat andorranes", ha subratllat Espot. De la mateixa manera, els residents andorrans ja es podran desplaçar a territori català "per retrobar-se amb familiars i amics després de moltes setmanes", sempre d'acord amb les restriccions que hi hagi vigents pel que fa al límit de persones reunides.

Pel que fa a la temporada d'esquí, l'inici de la qual se segueix mantenint per al començament de desembre, Xavier Espot ha explicat que el fet que hi hagin comunitats autònomes espanyoles que ja tinguin llibertat de circulació fora del seu territori aportarà "oxigen" al llarg dels primers dies d'obertura, mentre esperen que les setmanes següents ja hi pugui arribar també els esquiadors catalans.

Finalment, el dirigent andorrà ha remarcat que mantenen el diàleg amb les autoritats catalanes, espanyoles i franceses, a través de les vies diplomàtiques, dels contactes intergovernamentals i dels coprínceps. I hi ha afegit que es treballa per alinear amb els territoris veïns les mesures que es van aplicant en cada moment, tant des del punt de vista sanitari com pel que fa a la mobilitat.