Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El CAP de la Seu se suma a la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol

El CAP de la Seu se suma a la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol

La campanya interpel·la la responsabilitat de tota la ciutadania per prevenir sobre les conseqüències en la salut de les begudes alcohòliques, que van causar el 2016 un total de 3 milions de morts al món
Campanya "L'alcohol és responsabilitat de tothom"
16/11/2018 17:55

El Centre d'Atenció Primària (CAP) de la Seu d'Urgell participa fins al 19 de novembre en la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos de l'Alcohol. La iniciativa es duu a terme en el marc del Dia Mundial sense Alcohol, que va celebrar-se el 15 de novembre, i forma part de la Awareness Week on Alcohol Related Harm (AWARH), promoguda per diverses entitats a Europa.

Sota el lema "L'alcohol és responsabilitat de tothom", la campanya posa l’accent en la responsabilitat de tota la comunitat en la sensibilització i prevenció del consum. La crida es fa a les administracions, els municipis, els que organitzen festes i esdeveniments, les empreses productores, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les famílies, el grup d’amistats o cada persona a nivell individual.

Els professionals del CAP urgellenc han donat visibilitat a la feina que fan en aquesta línia amb un VÍDEO i accions de cribatge a les consultes. L'objectiu final és conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre els riscos que el consum de begudes alcohòliques té per a la salut pròpia i per a la de terceres persones.

"Jo m'hi adhereixo"

La campanya és el punt de partida de la iniciativa ‘Jo m’hi adhereixo’ que, durant el proper any, vol aconseguir el màxim nombre d’adhesions per part d’entitats i persones. Ja ho han fet personalitats com els periodistes Mònica Terribas i Jordi Basté, el futbolista Sergi Roberto, la xef i divulgadora en nutrició i salut Ada Parellada, el cap de la unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, el grup musical Roba Estesa, i la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés.

Un problema important de salut pública

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de la Sub-direcció General de Drogodependències, detalla que el consum d’alcohol és un problema molt important de salut pública, que al món va causar la mort de 3 milions de persones al 2016, ja fos per accidents o per malalties digestives, cardiovasculars, infeccioses o càncer.

A Catalunya és una beguda àmpliament consumida. El 9,8% de les persones entre 15 i 64 anys (16% en homes i 3,5% en dones) beuen alcohol cada dia i només un 9,1% (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 6% de la població en aquesta franja d’edat (7,3% en homes; 4,6% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 15% (19,8% en homes; 10,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking en l’últim mes.

Entre les persones joves (14-18 anys) aquestes formes de consum estan més esteses. El 21,1% (19,5% en homes; 22,8% en dones) s’ha emborratxat, especialment durant el cap de setmana, i el 27,4% (28,2% homes; 15,9% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d’alcohol, sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment el cànnabis.

A més, al llarg de 2017, el 83% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van ser per intoxicacions d’alcohol. Van ser 18.139 persones, l’equivalent a 50 persones al dia de mitjana, i representen el 2,36% del total de les emergències mèdiques.

Per últim, l’alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de 5.952 persones, un 43,39% del total- en els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers.