El celler Castell d'Encús recupera tècniques medievals en l'elaboració de vins
El celler Castell d'Encús, a Talarn, ha finalitzat la verema, i el vi recollit a les vinyes ja descansa al celler. Aquesta bodega pallaresa es caracteritza per la combinació de la recuperació de tècniques antigues i tradicionals, datades de l'edat mitjana, amb la tecnologia més moderna i avançada.
El celler compta amb 8 cups de fermentació de raïm picats a la pedra pels monjos hospitalers, al segle XII, on elabora una tercera part de la producció de la majoria de les varietats (140.000 tones). Aquests trulls els ha recuperat Raül Bobel, responsable del celler, per tal de dotar als seus vins d'uns matisos únics i diferents. Els cups asseguren uns llevats naturals aportant qualitat al producte i afegint un alt component cultural i històric.
La verema al celler Castell d'Encús es fa manualment i en petites caixes de 10 quilos amb raïm procedent exclusivament de la finca. El vi està fermentat en diferents materials: tines de fusta i d'acer inoxidable i cups de pedra naturals.
La missió de Castell d'Encús és la d'obtenir vins d'alta qualitat. Per això tenen plantades 23 hectàrees en alta densitat de varietats tals com ara Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon i Albarinyo.
Bobet ha explicat a l'ACN que arreu del món hi ha vins molt bons elaborats amb aquestes varietats. Fer-los fermentar als cups de pedra aporta als vins un element diferenciador que els fa únics al món.