Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Centre de Testatge de Raça Bruna dels Pirineus, a Bellestar, prepara la inauguració

El Centre de Testatge de Raça Bruna dels Pirineus, a Bellestar, prepara la inauguració

Un dels actes per celebrar l'obertura serà la subhasta de vedells procedents del projecte, el 3 de maig vinent. L'explotació Vallnova-Espanholet, del Berguedà i l'Aran, protagonista del Concurs Nacional d'enguany en obtenir set guardons
16/04/2019 12:25

Bellestar acollirà enguany la subhasta de vedells de raça bruna dels Pirineus, que tradicionalment se celebra a Vic tot coincidint amb el Mercat del Ram i el Concurs Nacional d'aquesta raça. El motiu és que aquesta activitat formarà part de la inauguració oficial del Centre de Testatge de la Raça Bruna.

Segons ha avançat la Federació de Bruna dels Pirineus (Februpi), l'acte a la finca de Bellestar, dins del municipi de Montferrer i Castellbò, és previst per al 3 de maig vinent i serà presidit per la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Teresa Jordà.

L'anunci s'ha fet aquest cap de setmana passat en el marc del Concurs Nacional, que comptava amb la ramaderies de totes les comarques de l'Alt Pirineu i el Prepirineu. El pavelló del bestiar va exhibir uns 150 caps de bestiar. Pel que fa als resultats, el protagonisme va ser per a una explotació conjunta del Berguedà i l'Aran, Vallnova-Espanholet, que va rebre set premis. Concretament, va obtenir el segon premi en la categoria de terçona amb vedell, el primer i el segon premi en la categoria de brava (octubre 2016 - juny 2017), i va fer un ple en la categoria de vedella (gener-març 2018), amb la primera, la segona i la tercera medalla. També va resultar premiada en la categoria de vedella (abril-juny 2018) i es va emportar el premi Gran Animal Campió Jove.

D'altra banda, el premi de Gran Animal Campió del concurs ha estat enguany per a un exemplar de Mas Pinós, de Vallfogona del Ripollès. Els representants del Ripollès també van rebre el primer i el tercer en la categoria de terçona amb vedell i el segon en la categoria vedella (abril-juny 2018), alhora que Cal Tubau es va endur el tercer premi de la categoria de vedella (abril-juny 2018).

Dos premis per a la Cerdanya i tres per al Pallars Sobirà

La Cerdanya va sumar dos premis; el segon en la categoria de toros (Cal Duc) i el tercer en la de brava (Can Margall). De la seva part, les explotacions del Pallars Sobirà van obtenir el tercer premi en la categoria de toros (Casa Coix) i van guanyar en la de vaca, amb el primer i el tercer premi (Casa Beta i Casa Coix). El Pallars Jussà es va endur el primer premi en la categoria de vaca amb vedell (Casa Fransi) i el primer en la categoria de toros (Casa Mestrepere).

Finalment, pel Berguedà, a banda de l'èxit de Vallnova-Espanholet, Casa Barbats es va endur el segon premi en la categoria de vaca i el segon i tercer premis en la de vaca amb vedell. Cal Font, gran triomfadora de l'any passat, va obtenir enguany el primer i el segon premi en la categoria de vedella (octubre-desembre 2017).

Una de les novetats del concurs d'enguany va ser el tastet de pinxo de carn de vedella bruna que es va fer a la carpa situada a l'entrada del recinte, al davant de la botiga de marxandatge i roba que sempre obre l'espai de la Bruna dels Pirineus. La inauguració va comptar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera Teresa Jordà; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el president de la Februpi, Josep Maria Moga.

El jutge del concurs d'aquest any, Maurici Camprubí, veterinari amb una llarga trajectòria professional al Ripollès, comentava que tant el concurs com l’estàndard racial dels animals presentats a Vic "no tenien res a envejar a d'altres de nivell internacional amb molt més volum i pressupost, com el celebrat recentment a París".

  • Participants del Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus 2019
  • Vaca bruna Gran Campiona Jove 2019, de Vallnova-Espanholet (Februpi)