Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Centre d'Observació de l'Univers segueix guanyant visitants i arriba als 35.000

El Centre d'Observació de l'Univers segueix guanyant visitants i arriba als 35.000

La xifra del 2018 estableix un nou rècord en els 10 anys d'existència del recinte del Montsec. Creix l'afluència d'escolars, que representen 4.300 usuaris
Parc Astronòmic del Montsec
17/01/2019 17:25

El Centre d'Observació de l'Univers (COU), a Àger, ha tornat a batre l'any 2018 el nombre de visitants situant-los en 35.000, 2.000 més que l'any 2017, que ja va suposar un rècord absolut en els seus 10 anys de funcionament. El director de l'equipament, Salvador Ribas, ha fet balanç de l'any i ha destacat que per primera vegada s'han superat els 4.000 escolars, una demanda que ''cada any va a més'' i que serveix per registrar activitat entre setmana. El balanç ha servit per anunciar que al 2020, Lleida serà escenari de la 6a Conferència Internacional sobre Contaminació Lumínica Nocturna (ALAN), l'esdeveniment científic més important del món sobre aquesta temàtica.

L'evolució de visites al COU ha passat de 25.000 al 2009 a els 35.000 del 2018. Salvador Ribas s'ha mostrat convençut que l'equipament "ha tocat sostre" i veu difícil poder augmentar aquesta xifra durant aquest any. Bàsicament per la capacitat del centre, que a dia d'avui ja té plenes les ''sessions amb demanda''. Ribas ha detallat a l'ACN que, en ser el 2019 un any amb pocs ponts, això influirà en la recepció de visitants, que provenen majoritàriament de Lleida, l'àrea metropolitana de Barcelona i, en menor mesura, de Tarragona i Girona. En canvi, la presència de visitants espanyols és molt menor i se situa en termes semblants als d'altres països europeus.

Els responsables del COU estan especialment satisfets de l'increment de visites escolars perquè s'ha arribat als 4.300 estudiants, fet que reforça la vocació i l'objectiu del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) en ser una instal·lació al servei de la societat, la ciència i la divulgació entre els més joves. En vista a la temporada que començarà l'1 de març, està previst incidir en la millora de les visites familiars i adreçades a nens i també es canviarà la projecció de la pel·lícula infantil al planetari.

En aquests darrers 10 anys el PAM ha esdevingut un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement a la comarca. Al 2018 s'ha superat per primera vegada la xifra dels 1.000 paquets turístics venuts. Es calcula que l'impacte econòmic que genera per al sector turístic de Montsec és de prop de 2,5 milions d'euros anuals.

El director científic del PAM també ha informat dels resultats del projecte europeu Interreg-Poctefa 'Pirineus, la Nuit', dedicat a la conscienciació de la necessitat de la protecció de medi nocturn, on participa el COU, dues entitats de Navarra i tres de França. Durant el 2018 s'ha posat en marxa una nova exposició permanent dedicada a l'astronomia i la Sala Starlight dedicada a la protecció del medi nocturn. S'han iniciat les primeres proves instrumentals de mesura i s'ha treballat el primer model 3D de propagació de la llum en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el Cegep de Sherbrooke (Quebec, Canadà).

Els resultats ja han estat publicats científicament en revistes i congressos internacionals i se centren a determinar les fonts contaminants que afecten el cel protegit del Montsec.