Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El cicle 'Desenterrant el passat 2019' s’estrena amb una sortida guiada a les esglésies d’Ogern i la Salsa

El cicle 'Desenterrant el passat 2019' s’estrena amb una sortida guiada a les esglésies d’Ogern i la Salsa

Al llarg d’un mes s’han programat dues conferències i quatre rutes, que tenen com a objectiu donar a conèixer la història i el patrimoni cultural de l'Alt Urgell
Cicle Desenterrant el passat
10/10/2019 14:45

El cicle Desenterrant el passat, dedicat a la història i l’arqueologia de la comarca de l’Alt Urgell, inclou un any més un ampli ventall de propostes per al coneixement de la història i del patrimoni cultural. La iniciativa arrenca aquest dissabte, 12 d’octubre, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, amb una sortida guiada a les esglésies de Sant Serni d’Ogern i de Sant Serni de la Salsa, al municipi de Bassella. La sortida serà guiada per Pilar Aláez Gil, guia i intèrpret del patrimoni cultural, i Carles Gascón Chopo, tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

L'activitat començarà a les quatre de la tarda davant de l’església de Sant Serni d’Ogern. Es tracta d'un temple modern, construït a principis del segle XX, que custodia un retaule barroc molt interessant, provinent de l’església de Sant Miquel de Serinyana. Pel que fa a l’església de Sant Serni de la Salsa, es troba a un quilòmetre i mig d'Ogern. Es tracta d’una església romànica, restaurada l’any 1984, que conserva restes d’una necròpolis medieval amb tombes antropomorfes al seu voltant.

Activitats fins al novembre

Les altres activitats del cicle es desenvoluparan fins a principis de novembre. Julio Quílez Mata pronunciarà el 25 d'octubre la conferència "Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX", i diumenge 27 d’octubre es proposa una visita als retaules gòtics de la Vansa i Tuixent, guiada per Carme Xam-mar Alonso i Carles Gascón Chopo. El 2 de novembre, Lluís Obiols i Sisco Isern dirigiran una caminada guiada pel canal de l’Olla i Segalers, mentre que diumenge 3 de novembre, el dia de Sant Ermengol, Lluís Obiols i Carles Gascón pronunciaran una conferència a Pont de Bar titulada "Sant Ermengol i els ponts de Bar".

També com a activitat que forma part del cicle, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell acull durant tot el mes d’octubre l’exposició "Pirineus 1900", un retrat de la vida a l’entorn de la serralada de fa més d’un segle.

Sensibilització sobre el patrimoni cultural

Desenterrant el passat és un cicle organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, enguany en plena celebració del seu desè aniversari, en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell i els ajuntaments dels municipis implicats en les activitats.

L'edició d'enguany prioritza les sortides al patrimoni cultural per promoure "una sensibilització de la seva riquesa i del seu estat, a través del coneixement directe".