Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El cicle 'Desenterrant el passat' s’estrena amb una xerrada sobre l’Acta de consagració de la catedral d’Urgell

El cicle 'Desenterrant el passat' s’estrena amb una xerrada sobre l’Acta de consagració de la catedral d’Urgell

Carles Gascón i Oliver Vergés aporten una nova perspectiva sobre aquest pergamí. La conferència es durà a terme aquest divendres, a les 8 del vespre, a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
Catedral de la Seu (Foto: CCAU)
04/10/2017 12:40

El cicle "Desenterrant el passat" s'obre aquest divendres, 6 d'octubre, amb una xerrada dels historiadors Carles Gascón i Oliver Vergés, que presentaran les conclusions de l’estudi que acaben d’elaborar sobre l’Acta de consagració de la catedral d’Urgell. La conferència, que porta per títol "L’Acta de consagració de la catedral d’Urgell. Deconstrucció d’un document polèmic", tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell a les 8 del vespre.

Dels centenars de pergamins medievals custodiats a l'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell, aquest n'és un dels més cèlebres dins del món acadèmic. Es tracta d'un document de grans dimensions (610 x 515 mm) que recull, més enllà de la part commemorativa de la consagració del temple, una àmplia dotalia, és a dir, l'enumeració de béns dotats per al seu manteniment, en què figuren els noms de 287 parròquies del Pirineu català. Per aquest motiu se l'ha qualificat com la carta geogràfica més antiga del Pirineu.

Datada l'any sisè del regnat de l'emperador Lluís el Pietós, que en estil modern correspondria amb l'any 819, alguns elements del pergamí presenten una sèrie de contradiccions amb la data. Especialment a partir de la dècada de 1980 això va aixecar la sospita entre la comunitat acadèmica que el document era una falsificació realitzada en un moment posterior. A partir de llavors, l'interès de bona part dels historiadors es va centrar en determinar el moment real de la seva elaboració: Albert Benet, Cebrià Baraut, Anscari Mundó, Jesús Alturo, Manuel Riu o Antoni Pladevall, entre altres, van proposar tot un ventall de dates que ballaven entre finals del segle IX i principis del segle XI.

Nova perspectiva

El passat mes de juny, un article publicat a la revista 'Afers' dels historiadors Carles Gascón Chopo i Oliver Vergés i Pons, membres de l'Institut d'Estudis de l'Alt Urgell, aportava una nova perspectiva sobre l'acta de consagració, que plantejava una elaboració força tardana, situada entre els anys 1016 i 1024, és a dir, en temps del bisbe Ermengol. Aprofitant la importància d'aquesta aportació, que implica un gir important per a la interpretació del document, el cicle "Desenterrant el passat" dedicarà la seva primera sessió de l'edició 2017 a aquesta nova interpretació.

Xerrades sobre arqueologia i història

"Desenterrant el passat" és un cicle de conferències al voltant de l'arqueologia i la història de la comarca de l'Alt Urgell, organitzades per tot el territori amb una periodicitat anual. L'edició de 2017, que es durà a terme durant tot el mes d'octubre, dedicarà una part molt important dels seus continguts a la catedral de la Seu d'Urgell. El cicle és organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.