Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cicle 'Desenterrant el passat' tanca amb una xerrada sobre els orígens de Ramon Lambard

El cicle 'Desenterrant el passat' tanca amb una xerrada sobre els orígens de Ramon Lambard

L’acte tindrà lloc aquest dissabte (18.00 h) a Coll de Nargó, d'on era fill el mestre d'obres de la catedral d'Urgell. La conferència la farà l'historiador urgellenc Carles Gascón
Sant Climent de Coll de Nargó (Foto: Carles Gascón Chopo)
02/11/2017 17:15

El cicle "Desenterrant el passat" arriba al final de l’edició de l’any 2017 amb la conferència titulada "Ramon Lambard, fill de Nargó, mestre d’obres de la catedral d’Urgell". La conferència, que pronunciarà l’historiador Carles Gascón Chopo, es podrà escoltar el proper dissabte dia 4 de novembre, a les 18.00 h, al Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó.

Amb aquest acte clourà una sèrie de cinc xerrades que han tingut la catedral urgellenca com a gran protagonista, de la qual se n'han descobert diversos aspectes, en gran part "inesperats". En el cas de la proposta del proper dissabte, el protagonista serà Ramon Lambard, un dels mestres d’obres més populars del monument més representatiu de la capital de l'Alt Urgell, a causa de la conservació del contracte que va establir amb els canonges l’any 1175 per cobrir amb voltes el temple catedralici i culminar les seves torres.

La figura de Ramon Lambard és destacable pel fet de ser un dels pocs mestres d’obres catalans d’època medieval i de nom conegut. Des dels temps de Josep Puig i Cadafalch se li havien atribuït uns orígens italians que, recentment, i d’acord amb l’estudi de la documentació de l’Arxiu Capitular d’Urgell, s’han hagut de desmentir. En realitat, Ramon Lambard era natural de Coll de Nargó i, tal com s’explicarà en la intervenció del proper dissabte, actuà en gran mesura com a contractista de l’obra en un moment decisiu de la mateixa.

Arqueologia i història

"Desenterrant el passat" és un cicle de conferències al voltant de l'arqueologia i la història de la comarca de l'Alt Urgell, organitzades pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch, l’edició de 2017 s’ha dedicat molt especialment a la catedral de Santa Maria, la restauració de la qual té molt a veure amb l’obra de l’arquitecte i polític català.

Mostrar formulari de contacte