Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran aprova regular l'accés motoritzat a la ribera del Joèu

El Conselh Generau d'Aran aprova regular l'accés motoritzat a la ribera del Joèu

A l'estiu es limitarà el pas de vehicles en el tram entre Es Bòrdes i el Pla de l'Artiga. L'any passat ja es va establir un trenet per controlar l'afluència a l'Artiga de Lin
Ple del Conselh Generau d'Aran
26/04/2017 10:55

El ple del Conselh Generau d'Aran ha aprovat incorporar la regulació de l'accés motoritzat a la ribera del Joèu durant els mesos d'estiu. S'estableix un període de limitacions específiques en la lliure circulació de vehicles en el tram que uneix la població d'Es Bòrdes i el Pla de l'Artiga que s'iniciarà la segona quinzena del mes de juliol i finalitzarà la primera quinzena del mes de setembre.

Aquesta normativa s'aprova després del pla pilot endegat l'any passat a l'Artiga de Lin, on es va evitar que uns 8.500 vehicles passessin per aquest espai natural. Durant l'estiu es donava l'opció de pujar a peu o bé amb un trenet a aquesta zona, considerada un dels paratges naturals més atractius de la vall. L'èxit del pla pilot ha dut el Conselh a incorporar aquesta nova regulació dins de l'ordenança d'accés al medi natural.

UA reclama que el Conselh exigeixi el desplegament de la Llei d'Aran

D'altra banda, el portaveu d'Unitat d'Aran al Conselh Generau, Paco Boya, ha reclamat que la institució aranesa exigeixi a la Generalitat el desplegament de la Llei d'Aran, aprovada l'any 2015 pel Parlament de Catalunya. Boya ha criticat la ''inacció'' i ''passivitat'' per part de l'equip de govern, de CDA, davant "l'incompliment" d'aquesta Llei. Segons l'exsíndic, la nova norma conté "dos punts molt importants: la creació d'un sistema de finançament propi i la creació d'un sistema electoral nou". Boya calcula que la no aplicació, sumada a la fi de l'anterior sistema, ha fet "que el Conselh hagi perdut més de 2 milions d'euros i la possibilitat de fer polítiques pròpies", i opina que l'ens pateix ''abandonament'' i ''indiferència'' per part del Govern.

Aquest mes mateix, en una reunió al Palau de la Generalitat, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, va recordar al president Carles Puigdemont la necessitat de començar a desplegar la Llei de Règim Especial. Barrera va demanar al Govern una "sensibilitat especial" per assegurar un bon finançament per a la vall, tenint en compte les seves especificitats.