Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran concedeix a DAM la gestió de les aigües residuals pels propers vuit anys

El Conselh Generau d'Aran concedeix a DAM la gestió de les aigües residuals pels propers vuit anys

El pla inclou les 10 EDAR de la vall, amb capacitat per donar cobertura a 33.000 habitants i tractar més de 13.000 m3 al dia
EDAR de Vielha e Mijaran
01/12/2017 18:00

El Conselh Generau d'Aran ha adjudicat els serveis de sanejament de la vall per als propers 8 anys, renovables a dos més, a l'empresa Depuració d'Aigües de la Mediterrània (DAM), una UTE de les empreses SAV-Agricultors de la Vega de València i ACSA. Assumiran els serveis d'explotació, conservació i manteniment.

L’any 2003 el Conselh Generau i l’Agència Catalana de l’Aigua van signar un Conveni de Col·laboració per a la gestió de diverses EDAR d’Aran, l’objecte del qual és l’establiment del marc de col·laboració entre les entitats intervinents i la determinació de les condicions en què es durà a terme l’execució de la gestió. El pla inclou Bossòst, Canejan, Les, Naut Aran (Bagergue) i Vielha e Mijaran (Escunhau). Al llarg d’aquests anys s’han anat incorporant altres estacions depuradores d’aigües residuals al sistema: Naut Aran (Garòs), Vielha, Aubèrt i Arròs.

L'objectiu final és millorar l’estat ecològic de les aigües, amb repercussions tant per la protecció del medi ambient, per al desenvolupament econòmic de la societat, la protecció de la salut pública, com també per preservar un dels principals valors del territori: l’entorn com a font de riquesa de la Val d’Aran.

En conjunt, les deu plantes poden donar cobertura a 33.000 habitants -tenint en compte el caràcter turístic de la vall- i tractar més de 13.000m3/dia. Els sistemes principals són l'EDAR de Vielha, amb una capacitat de tractament de 4.560 m3/dia, que dóna servei a 10.260 habitants equivalents, i el sistema de l'EDAR Naut - Aran que pot tractar un cabal mitjà de 5.856m3/dia, amb capacitat per donar servei a més de 13.000 habitants equivalents.

Les actuacions programades durant el temps de concessió en les EDARs es centraran en l'eficiència energètica de la plantes. La implementació d’una xarxa Smarty Planet de dades en temps real, la substitució d'equips de gran consum, o la millora d'equips d'optimització que, per la seva antiguitat, ja no obtenen bons rendiments, el que es traduirà en un considerable estalvi energètic.