Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran demana a la Generalitat que capturi l'ós Goiat

El Conselh Generau d'Aran demana a la Generalitat que capturi l'ós Goiat

L'ens també insta el Govern a repatriar el conflictiu exemplar a Eslovènia. Aquesta decisió s'ha pres després dels atacs a animals de la Val d'Aran i l'apropament del plantígrad a nuclis urbans
Ós Goiat
15/06/2018 19:50

El ple del Conselh Generau d'Aran ha decidit, per unanimitat de tots els grups polítics, demanar a la Generalitat la captura de l'ós Goiat i que aquest exemplar sigui repatriat a Eslovènia, des d'on va ser portat al Pirineu. Aquest acord s'ha pres després dels atacs mortals que el plantígrad ha protagonitzat en territori aranès. A aquest fet s'hi afegeix que les morts d'alguns animals s'han produït a pocs metres de nuclis habitats.

Goiat és l'únic exemplar localitzat de forma permanent a través d'un collar amb emissor GPS. L'animal va arribar al Pirineu català, concretament al Pallars Sobirà, procedent Eslovènia el juny del 2016. Goiat havia de substituir l'envellit Pyros, l'altre mascle arribat d'Eslovènia el 1997.

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha explicat que el Conselh Generau només té la responsabilitat del seguiment i de les indemnitzacions dels atacs d'ós i en cap cas pot decidir de forma unilateral mesures de captura i translocació als llocs d'origen de qualsevol exemplar considerat conflictiu. La decisió l'haurà d'activar la Generalitat.

Atacs reiterats

L'Aran va registrar el mes d'abril els primers atacs de l'ós del 2018, que es van produir a ruscos i a una euga. Va ser al terme municipal de Bausen i van coincidir amb la presència al lloc dels fets de Goiat.

A començament de mes de maig el Conselh Generau d'Aran va constatar dos atacs més a una ovella i un xai en una finca propera a Betlan, al municipi de Vielha e Mijaran, al límit del poble amb la resta de prats. Segons el Conselh, els fets es van produir en una finca protegida amb el sistema de pastor elèctric. A finals del mes de maig es van registrar tres atacs més a la zona a bestiar viu, i a començament del mes de juny, ramaders aranesos van denunciar noves morts d'animals. Durant el mes de juny Goiat ha seguit atacant i produint danys mortals.

Tants atacs i tan a prop de nuclis de població han portat a una ''intranquil·litat social'', que ha provocat la decisió del Conselh Generau d'Aran.