Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran lamenta que els protocols dificulten la retirada d'óssos conflictius

El Conselh Generau d'Aran lamenta que els protocols dificulten la retirada d'óssos conflictius

El govern aranès alerta que els ramaders estan "indignats i desmoralitzats" i que se senten "impotents" davant les dificultats per respondre als continus atacs al bestiar. L'ens considera "fortament depredador" el comportament de Cachou

Restes d'una euga morta per l'ós Cachou (Foto: CGA)
Restes d'una euga morta per l'ós Cachou (Foto: CGA)
18/09/2019 20:45

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió ambiental del Conselh Generau d'Aran, Francisco Bruna, assegura que els protocols de prevenció dels atacs de l'ós són "inviables" pel que fa a cavalls i eugues. Alhora, Bruna critica el fet que des de les administracions locals estan "lligats" per aquests protocols, que considera que dificulten l'expulsió de plantígrads conflictius com ara Goiat i també Cachou, que ja ha protagonitzat aquest estiu cinc atacs mortals contra bestiar equí a la vall. Des del govern aranès també lamenten que, per ara, no han rebut cap trucada de la Generalitat per interessar-se per la situació.

Francisco Bruna també ha avançat, en declaracions a l'ACN, que la reunió amb secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, es farà finalment el dia 8 d'octubre. A aquesta reunió hi assistiran representants de totes les administracions implicades i a l'Aran confien que en surti una decisió convicent sobre la reclamada expulsió de Cachou i Goiat. Pel que fa a Cachou, el Conselh creu que ha demostrat un comportament "fortament depredador" que en justificaria l'extracció.

Al respecte, el conseller ha advertit que, a aquestes alçades, els ramaders aranesos ja estan "indignats i desmoralitzats". La situació actual fins i tot ha portat alguns professionals a "plantejar-se fer ara la transhumància dels animals a França, quan el normal és fer-la el mes de novembre". Bruna ha subratllat que aquesta alternativa "els suposarà un sobrecost econòmic important", però hi ha afegit que ho fan amb "l'objectiu principal de no tenir més baixes als ramats i no perdre més animals" per culpa de l'ós.

Les indemnitzacions no són la solució

Des del Conselh també han volgut deixar clar que "la subvenció mai no arriba a cobrir el sentiment d'impotència que té un ramader quan pateix una baixa d'un animal que pastura a la muntanya i ha de conviure amb animals salvatges", i que per tant rebutgen els plantejaments dels grups ecologistes i les administracions superiors, que insisteixen a posar l'accent en les indemnitzacions. Pel que fa a la mateixa acció de l'ens aranès, Bruna ha reconegut que des de fora es pot tenir la sensació "que no s'està fent res", però assegura que estan treballant per "trobar una solució" a aquesta "problemàtica", si bé reitera que els terminis marcats pel protocol ho dificulten.

Els ramaders del territori ja han demanat, en diverses protestes transfrontereres, la retirada no només de Goiat i Cachou sinó de "tots" els óssos presents als Pirineus, perquè veuen "incompatible" aquesta presència amb la preservació de la tradicional activitat de ramaderia extensiva.

Mostrar formulari de contacte