Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran restaura la imatge de Sant Jaume d'Arties

El Conselh Generau d'Aran restaura la imatge de Sant Jaume d'Arties

El treball s'ha encarregat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. A l'escultura, tallada en fusta de noguera, se li ha retirat la capa de pintura moderna
Escultura de Sant Jaume d'Arties (CGA)
18/01/2021 17:37

El Conselh Generau d'Aran, amb l'autorització del Bisbat d'Urgell i de la parròquia d'Arties, ha restaurat la imatge gòtica de Sant Jaume d'Arties. L'actuació, que es va encarregar aquesta tardor passada, ha tingut un cost total de 5.989 euros i ha comptat amb una subvenció de 2.277 euros per part de la Generalitat. S'ha dut a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, on s'ha retirat la capa de pintura moderna que amagava les característiques que atribueixen aquesta obra al taller de Comenge.

La recuperació s'ha aprofitat per protegir la policromia, millorar la presentació del braç dret i estabilitzar la base de l'escultura. Properament, la imatge ja tornarà a la seva ubicació habitual, a l'església de Santa Maria d'Arties.

La imatge de Sant Jaume d'Arties és una escultura tallada en fusta de noguera que representa el sant dempeus i descalç, vestit amb una túnica llarga i una capa per damunt. Porta barba, bigoti i un barret d'ala ampla i subjecta a la mà esquerra un llibre, mentre que amb el braç dret subjecta un bastó de factura moderna. El dors de l'escultura està buit. A conseqüència de les seves característiques tipològiques i estilístiques, s'ha atribuït l'escultura al taller de Comenge, tot i que una espessa capa de pintura moderna emmascarava aquestes característiques.

La intervenció, que ha consistit principalment en la retirada d'aquesta pintura moderna, ha descobert gran part de la policromia original, especialment el pèl daurat i els ulls clars propis de les imatges del taller de Comenge, posant de manifest la gran qualitat del treball escultòric.