Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran valora que el canvi de collar demostra que "en dos dies" es podria treure l'ós Goiat

El Conselh Generau d'Aran valora que el canvi de collar demostra que "en dos dies" es podria treure l'ós Goiat

El govern aranès reitera que el que demana el territori és que aquest exemplar sigui retirat del Pirineu "com més aviat millor". L'ens, satisfet perquè s'ha assegurat la continuïtat del dispositiu de seguiment
Captura de l'ós Goiat per fer-li el canvi de collar
17/10/2018 18:55

La captura de l'os Goiat per canviar-li el collar GPS es va realitzar en poc més de dues hores. La celeritat en l'operació i l'èxit de la mateixa han portat al Conselh Generau d'Aran a afirmar que ''ha quedat demostrat'' que en dos dies es pot treure Goiat de les muntanyes de Pirineu.

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Conselh Generau, Jose Enrique Arró, ha demanat que ''s'agilitzi al màxim'' la redacció del protocol d'intervenció i gestió d'ossos problemàtics als Pirineus per poder treure Goiat. Arró ha sentenciat que ''quan abans es retiri aquest animal de les muntanyes de l'Aran, millor''. L'important ara, per Arró, és que Goiat està localitzat i té bateria al collar GPS per més de tres anys, però ha recordat que el que segueix demanant el territori és que aquest exemplar sigui expulsat del Pirineu de manera definitiva. Pel que fa a la metodologia de captura, era molt complexa i ha estat la primera vegada que s'ha fet al Pirineu.

Anna Servent, cap de l'àrea regional de l'Alt Pirineu dels Agents Rurals, ha explicat que prèviament a la captura de Goiat es van fer diferents simulacres i va ser el dia 12 d'octubre quan es va fer el primer intent. L'indret i la meteorologia van fer avortar aquest intent que es va repetir amb èxit el dia 16.

Ivan Afonso, tècnic de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, ha narrat que aquest mètode de captura es fa servir al nord d'Europa en zones amb poc o gens de bosc. Afonso ha explicat que des que es va localitzar l'animal i es va posar en marxa l'operatiu no van passar més de dues hores; uns 40 minuts per localitzar-lo i fer-lo sortir del bosc i tirar-li el dard anestèsic i menys d'una hora per apropar-se a l'animal per canviar-li el collar i fer-li un reconeixement i treure-li el dard.