Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau defensa el desplegament de la Llei d'Aran

El Conselh Generau defensa el desplegament de la Llei d'Aran

Tots els partits polítics aranesos també demanen el reconeixement constitucional de l'autogovern
Ple del Conselh Generau d'Aran (Foto: ACN)
03/11/2017 11:55

El ple del Conselh Generau d'Aran ha aprovat aquest dijous per unanimitat un manifest en defensa les institucions i el govern aranès. Les tres formacions amb representació al Conselh (Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG) han consensuat un text en què es reclama el desplegament de la Llei d'Aran.

Segons informa l'ACN, el síndic Carles Barrera ha alertat que amb l'aplicació de l'article 155 hi pot haver un ''bloqueig important' per al territori. En aquest sentit, els portaveus de les tres forces polítiques araneses han fet un pas més en relació amb el document aprovat i reclamen el reconeixement de l'autogovern aranès en una futura modificació de la Constitució. Barrera ha anunciat que aquest mateix mes de novembre el Conselh ja disposarà de l'estudi que han encarregat per conèixer "què significa del dret a decidir que els reconeix la Llei d'Aran".

El manifest aprovat per unanimitat dels grups consta de tres punts. El primer reafirma davant ''una complexa situació política'' el comprimís "en la defensa de les institucions i de l'autogovern". En el segon apartat es demana de forma "contundent" el compliment dels marcs legislatius, i s'expressa la voluntat de "treballar a favor de la millora i l'enfortiment" de les institucions araneses, "explorant totes les vies possibles que permetin avançar en el desplegament de l'estatut d'autogovern, com la manera més eficaç per a continuar treballant pel poble aranès i protegint la seva realitat: llengua, cultura i identitat".

Finalment, amb l'objectiu de buscar un reconeixement constitucional, el síndic d'Aran i els grups polítics es comprometen a fer les accions necessàries davant les institucions catalanes i el govern espanyol.

Enviament a tots els aranesos

El manifest evidencia els "avenços fets aquests darrers anys pel que fa al reconeixement institucional" de la Val d'Aran i del seu marc competencial, dut a terme per la Generalitat de Catalunya, i reconeix "la dificultat" que la Val d'Aran "sempre" ha tingut per desplegar aquests marcs legislatius.

El manifest, juntament amb l'estudi que s'ha encarregat referent al dret a decidir del poble aranès, es farà arribar a tots els veïns de la Val d'Aran.